Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск заяви в неделя, че американският производител на електрически автомобили и неговата космическа компания SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск в областта на суровините и логистиката, съобщават агенциите.

В Twitter Мъск също така попита феновете си какви смятат, че са перспективите за темповете на инфлация и заяви, че неговите компании „не са сами", публикувайки статия, в която се казва, че конфликтът между Украйна и Русия е изпратил цените на суровините до най-високите им нива от 2008 г. насам.

Виновникът е главно войната

Инвазията на Русия в Украйна покачва цените на металите, използвани в автомобилите – от алуминия в каросерията до паладия в катализаторите и висококачествения никел в батериите за електромобилите, а шофьорите вероятно ще са тези, които ще платят сметката.

Въпреки че металите все още не са обект на западните санкции, някои производители и доставчици на автомобилни части се въздържат от купуването на руски стоки, оказвайки още по-голям натиск върху производителите на автомобили, които вече и без друго изпитват недостиг на чипове и се сблъскват с по-високи цени на енергията.

Стимулирана от цените на жилищата, храните и горивата, потребителската инфлация в САЩ отбеляза най-силното си ускорение през последните четири десетилетия, което вероятно затвърждава аргументите за повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Какви са актуалните цени на акциите на Tesla

Акциите на Tesla, които в петък затвориха сесията със спад от 5% на 795,35 долара, са загубили около 25% от началото на годината.

През миналата седмица производителят на електромобили повиши цените на моделите си Model Y и седаните Model 3 Long Range с по 1,000 долара в САЩ, а на някои произведени в Китай автомобили Model 3 и Model Y - с 10,000 юана (1582,40 долара).

А през миналата седмица американският производител на електромобили Rivian Automotive Inc заяви, че проблемите с веригите за доставки могат да намалят планираното производство наполовина, като се позова на рязко покачващите се цени на суровините и ограниченията по веригите за доставки.

Японската Toyota Motor Corp заяви, че ще намали вътрешното си производство с до 20% за периода април-юни, за да отслаби напрежението върху доставчиците, които се затрудняват с недостига на чипове и други части.