Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му никога няма да се предаде в борбата си срещу Русия и призова Вашингтон да увеличи военната помощ в пламенна реч пред Конгреса, която се състоя в 11-ия месец на войната.

В речта си пред препълнената зала на Камарата на представителите предизвикателният Зеленски изтъкна успехите на Украйна на бойното поле и заяви, че Западът е единен в противопоставянето си на руската инвазия.

Какво реално каза Зеленски в речта си

С тази реч завърши вихреното, приблизително осемчасово посещение на украинския лидер във Вашингтон, което включваше среща в Овалния кабинет с президента на САЩ Джо Байдън и съвместна пресконференция в Белия дом.

„За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза той.

„Ние победихме Русия в битката за умовете на света.“, заяви украинският президент.

И се постара да отбележи, че помощта, предоставена от САЩ, не е благотворителност, а „инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се справяме по най-отговорния начин", предава The Wall Street Journal.

Говорейки на английски език, Зеленски беше прекъсван от аплодисменти и бурни овации през цялото време на изказването си, което включваше препратки към повратни моменти в минали войни, като битката при Саратога по време на Революцията и битката при Булгера по време на Втората световна война.

Облечен в обичайното си военно облекло - панталони и маслиненозелен суитчър, Зеленски представи подписано украинско знаме от фронта и прие в замяна знаме на САЩ.

Украйна благодари на САЩ официално

Украинският лидер благодари на политиците от Вашингтон за одобрението на десетки милиарди долари помощ за Киев. „Вашата подкрепа е от решаващо значение", каза той. Но добави: „Достатъчна ли е тя? Честно казано, не съвсем".

Украинските официални лица настояват САЩ да предоставят на страната американски самолети, американски танкове и тактическа ракетна система с далечен обсег на действие на американската армия.

Но президентът Байдън досега се колебаеше дали да одобри това оборудване, опасявайки се, че подобна стъпка ще доведе до ескалация на кризата.

„Уверявам ви, че украинските войници могат сами да управляват перфектно американските танкове и самолети", каза Зеленски.

Той заяви, че е обсъдил с Байдън формула за мир от 10 точки и че президентът на САЩ подкрепя мирната инициатива, включително евентуална среща на върха.

Но не уточни какво би включвала тази инициатива. Служител на Белия дом заяви, че Байдън е казал на Зеленски, че очаква с нетърпение да чуе повече за тяхното предложение за среща на върха.