Intel постига всички цели, които си е поставила, за да си върне лидерството в производството на чипове, твърди директорът, отговорен за усилията, пише Bloomberg.

„Изцяло сме на път! Ще си върнем лидерството!“, коментира в Сан Франциско вицепрезидентът на Intel Ан Калахър, която ръководи технологичното развитие на гиганта.

„Изпълняваме тримесечните си цели и според тях сме на прав път“.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер обеща да върне лидерството на компанията в производствените технологии, които преди бяха една от основите на десетилетията господство на компанията в индустрията, достигнала 580 млрд. долара.

Екипът на Калахър се опитва да компенсира закъсненията на производителя на полупроводници в доставянето на производствена техника, която бе представена пет години по-късно от първоначално обещаното. Групата ускорява усилията си за въвеждане на нови процеси с безпрецедентен темп.

Роботите ли ще спасят работодателите от инфлацията

В огромен склад в южния нидерландски град Розендал автоматизирани кранове и превозни средства без шофьори тихо подреждат дрехи за френските и италианските магазини на Primark, намалявайки нуждата от трудна за намиране работна ръка, разказва Ройтерс.

Със стоки, натрупани плътно до покрива, новият склад, който е с размерите на 15 футболни игрища, намалява нуждата от допълнителни обекти – и работници – което с времето води до по-ниска разходна база.

Макар че търговията на дребно по-бавно възприема автоматизицията от сектори като автоиндустрията и електрониката, тя набира темпо – от въвеждане на обикновени каси на самообслужване в магазините до използването на роботи и изкуствен интелект (AI) във веригите на доставки.

Сега затегнатите пазари на труда, нарастващите заплати и натискът върху разходите на потребителите принуждават индустрията да отиде по-напред.

Световните инсталации на индустриални роботи са се увеличили с 31% през 2021 г. на годишна база, а продажбите на обслужващи роботи са нараснали с 37%, като търговията на дребно е значителен двигател и на двете движения, посочва Международната федерация по роботика (IFR).

Мнение от първо лице

Марк Шърли, ръководител на логистиката в основаната в Ирландия Primark, казва, че инвестицията от 25 млн. евро в автоматизацията на обекта в Розендал ще носи по 8 млн. евро годишно ползи от четвъртата година в допълнение на икономии от това, че не се налага наемане на допълнителен склад.

Според оценките му използването на автоматизирани кранове вместо ръчно управлявани мотокари е увеличило ефективността на обекта с 80%.

Най-важното е, че употребата на автономни превозни средства означава, че компанията вече не се конкурира с изключително затегнатия пазар на труда в Нидерландия – предизвикателство, усещано в много развити икономики.