С всяка година, която отпада от календара, светът върви напред и се развива и придобива нов облик. Навлизат адски много различни технологии, а дигитализацията е основната предпоставка, за да се развиваме и ние – хората.

Технологиите винаги са ни помагали да променяме своя мироглед, своите възгледи, а дори и стават причина съзнанията ни да раждат нови и нови мечти. В днешно време комуникацията измести своя фокус - личният контакт се изгуби и се прехвърли почти изцяло навлезе в рамките на социалните мрежи.

Голяма част от нас споделяме там сюблимни моменти от живота си с познати и непознати лица. Нужен ни е само достъп до интернет и реално без проблем се свързваме с хора по цял свят.

Как това се отразява на бизнеса

Но нека да пречупим случващото се през призмата на работодателите и хората, които си търсят ново работно място. Ако трябва да гледаме логиката, по време на процес на наемане на нов служител, хората които правят процеса на подбор, използват освен автобиографията, така и социалните мрежи.

Освен известния „Фейсбук”, различни други приложения също вършат перфектна работа. Ако са одобрили даден човек за вакантна длъжност в компанията и имат желание да го наемат, някъде дори биха се свръзали с вас през социалните мрежи, а не по имейл.

По този начин също се получава информация за кандидата, разглеждайки неговите профили в различните социални медии. Голяма част от обществото не си дава сметка за това, но така също може да се придобие представа за всеки един от нас - дали сме последователни, на каква тематика публикуваме различни картинки, снимки, други неща, които сме искали да достигнат до останалите.

Всеки от нас преценява какво иска да покаже на околните, понякога постовете ни са механични действия, понякога несъзнателни, но има моменти, в които ги правим и целенасочени. До такава степен сме свикнали с използването на смартфони, таблети и други устройства, че за нас това вече е рутина в начина ни на живот.

А какво се случва с хората, търсещи си работа? Нима те не правят информиран избор преди да си подадат документите и да кандидатстват за позиция в дадена фирма?

Интернет е всеобхватен, интернет е извор на информация. Компаниите имат собствени онлайн сайтове, които дават сведение за дейността им, за екипите им, за позициите им - и пак стигаме до извода, че сами предоставяме на света, това което искаме да покажем.

Когато човек си търси работа, водещото за него е да попадне в среда, където ще се чувства щастлив, където може да представи и да докаже своите качества, да ходи с желание на работа. Затова няма лошо да съберем предварително мнение за фирмата - работодател, преди да подадем своите документи, преди да кандидатстваме за обявена позиция.

Но личната среща, - очи в очи, разговорът, начина на поведение по време на интервю винаги остават най-важните и за двете страни. Така се сдобиваме с енергията на отсрещната страна и правим реалистична преценка.

Всички знаем, че вербалната и невербалната комуникация е ключов фактор във всяко едно отношение.

Нека бъдем оптимистични, нека знаем, къде сме ситуирани, нека бъдем информирани. Използвайте социалните мрежи осъзнато и по предназначение!

Кой помогна на Доналд Тръмп, за да победи

Доктор Антъни Фаучи, който е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, заяви, че президентът Доналд Тръмп не следва науката в борбата с коронавируса.

По отношение на уверенията на Тръмп, че ще има ваксина до края на годината, в интервю за Би Би Си Фаучи потвърди, че може да има ваксина до края на 2020 г., но подчерта, че ще отнеме няколко месеца да бъде разпространена и първи ще се възползват от нея уязвимата част от населението и здравните работници.

"Ние ще знаем дали ваксината ще e безопасна и ефикасна до края на ноември, началото на декември", каза той.

Според него обаче голям част от населението няма да бъде имунизиранo най-вероятно до втората или третата четвърт на годината.

Специалистът също каза, че е "много важно" политиците и обществениците да следват науката. Според него би било позор, ако има безопасна и ефикасна ваксина, а голяма част населението не иска да се ваксинира, защото не се доверява на властите.

Той коментира още, че е "очевидно", че идеята на Тръмп хората да си инжектират белина за борба срещу коронавируса не следва науката.

Запитан дали изказването на Тръмп, че сега има имунитет и може да започне да целува всеки означава, че следва науката, Фаучи отбеляза:

"Знаете отговора, не, не следва".

По думите му Тръмп също не е прав, че ако се слушат учените, това ще доведе до икономическа депресия. Фаучи вярва, че може да се следва науката и да се спазват противоепидемичните мерки без да се затваря икономиката.

Той също отхвърли коментарите на Тръмп, че вирусът скоро ще изчезне.

Помолен да коментира твърдението на Джо Байдън, че носенето на маски може да спаси живота на 100 000 души до януари, Фаучи отговори:

"Не съм сигурен за цифрата", но е истина, че маските могат да спасят човешки живот.