Google представи широка гама от потребителски продукти по време на откриването на годишната си конференция, пишат запознати.

Технологичният гигант презентира инструменти, създадени за работа, подчертавайки желанието на компанията да се позиционира като лидер в по-малко бляскавия бизнес с корпоративен софтуер.

Google даде начало на провежданата виртуално конференция I/O, като представи серия от обновления на Workspace – нейният софтуер за съвместна работа. По традиция Google посвещава това събитие на мобилния софтуер.

Вместо това, сега водещата презентация беше на Хавиер Солтеро, вицепрезидент, привлечен от Microsoft, за да управлява Workspace.

Солтеро представи нова възможност за добавяне на видео обаждания в Google Meet директно в други инструменти като Docs и Sheets – пряко предизвикателство към продукта Teams и предложенията на Microsoft и Zoom Video Communications.

Освен това, Google постави акцент върху функцията за управление на проекти Smart Canvas. Това означава, че Google се движи напред на един пазар, пълен с множество по-малки играчи като Atlassian, Asana и Salesforce.com. Последната направи огромно придобиване на услугата Slack.

Всички решения на Google, представени на конференцията, целят да помогнат на нейния бизнес с изчислителни облаци. По време на речта си главният изпълнителен директор Сундар Пичай подсказа за нов проект, наречен Starline.

Използвайки технология за компресиране, Google показа начин за провеждане на видео разговори с хора чрез 3D холограми.

„Това е най-близкото до постигането на усещането, че седим срещу някого“, коментира Пичай.

„Прекарахме хиляди часове да го тестваме в нашите офиси и резултатите са обещаващи. Освен това усещаме вълнението на нашите водещи корпоративни партньори.“

Той спомена медии и компании в сферата на здравеопазването, но не разкри повече подробности.

Приходите на облачното подразделение на Google нараснаха с 46% до 4,05 млрд. долара през първото тримесечие. Компанията не споделя данни за приходите от Workspace.

Освен това Пичай показа LaMDA – най-новата версия на системата на Google за разбиране на езици. Тя е в процес на проучвания, но се очаква да бъде включена в търсачката и гласовия асистент на компанията.

Android в крайна сметка не получи големи промени отвъд новия контрол на опазването на данните, който позволява на потребителите да знаят кога едно приложение използва личната информация.

Мобилната операционна система получи и функция, наречена „хибернация на приложенията“.

Междувременно Google обяви, че планира да създаде център за квантови компютри, както и че е добавила функция в камерите на своите смартфони и в софтуера, която по-добре да улавя хората с различен цвят на кожата след няколко срамни случая през годините.

Сред новините от конференцията попадна и новият начин, по който ползващите Shopify търговци могат да излязат на преден план в услугите на Google.

Европейски стартъп ще се бори за листване в Лондон

Най-високо оцененият европейски стартъп Klarna Bank заяви, че решението ѝ дали да продължи с голямото си листване в Лондон зависи от регулацията на финансовите услуги във Великобритания след Brexit, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на шведската компания за разплащания Себастиан Семиатковски се надява, че британското правителство „следва стъпките на Сингапур“ в разхлабването на бюрократичната тежест върху индустрията.

Той иска правилата, които позволяват на клиентите да „сменят банките с натискането на един бутон“.

Разрешаването на иновации във финансите би помогнало на Klarna и на други финтех компании да грабнат от бизнеса на традиционните кредитни карти. Klarna позволява на потребителите да „купуват сега и плащат по-късно“ на безлихвени вноски за продукти, които купуват от онлайн търговци като Asos, Decathlon и Lululemon.

Klarna има над 90 млн. потребители и над 14 млн. клиенти по света, както и офиси в Лондон и Манчестър. Тя обмисля първично публично предлагане в британската столица след година или две.

Напускането на Европейския съюз от Великобритания е създало „невероятни възможности‘ за Лондон да се превърне в център на банковото дело и финансовите технологии, коментира главният изпълнителен директор в интервю.

Ще получи ли Klarna британски банков лиценз

Същевременно, Klarna планира да кандидатства за британски банков лиценз в рамките на тригодишния гратисен период след Brexit, който изтича през април следващата година, така че да може да започне да приема депозити във Великобритания.

Компанията обмисляше IPO в Ню Йорк, но може да избере и Лондон, коментира изпълнителният директор в интервю за Quartz, публикувано по-рано тази седмица.

„Когато преценяваме къде да се листнем, ще обмислим редица фактори, включително инвестиционната култура и апетита за дългосрочен поглед над нещата, потенциала за справедлива оценка и силата на подкрепата към финтех сектора, която, разбира се, е много силна във Великобритания.“, посочва говорителят на Klarna.

Като се имат предвид амбициите на Klarna за нейното първично публично предлагане, това, което притеснява Семиатковски, е бъдещето на фондовите пазари, след като рестрикциите заради коронавируса бъдат разхлабени.

Klarna беше оценена на 31 млрд. долара в рамките на нов кръг на финансиране по-рано тази година, което е тройно повече спрямо стойността ѝ от септември.