По текста работи: Грета Ковачева

 

В тази статия ще ви позанимаем с една доста обсъждана и проблемна тема в нашето съвременно общество. Ще поговорим относно това защо имаме отрицателен прираст на населението или казано по друг начин защо все повече жени не желаят да раждат.

На тези и още много въпроси ще се опитаме да открием отговора в редовете по-надолу.

Причините за това да не се желаят деца

В този объркан и напрегнат свят някак си забравяме, каква е същината му, за какво сме създадени и защо въобще съществуваме.

Често срещана е фразата „Не искам дете, защото животът ми ще се промени коренно.“ или пък „Как ще имам дете след като градя кариера в момента, то ще обърка всичко, което съм постигнала до момента в живота си“.

Напълно отговорно и добре обмислено е човек да желае да помисли за поколение в период, когато вече е постигнал мечтите си и изкарва достатъчно пари, за да отгледа едно дете без лишения. Съществува, обаче една тънка граница, в която граденето на кариера се превръща с неизлечима мания и човек често не иска да погледне заобикалящата го среда.

Тук идва и проблемът със създаването на нов живот и продължаването на рода, новата мода от това да нямаш деца и всички останали влияния. В днешно време забелязваме доста често как разбиранията се променят в сравнение с миналите години.

Жената от просто майка и домакиня се усъвършенства с годините и в наши дни показва една горда, мотивирана и целенасочена личност, която може да няма деца, но притежава всички нужни качества на мъжката идентичност.

Живеем в поколение на умни, интелигентни и борещи се жени, които стигат до големи висоти за разлика от някои съвременни мъже. И все пак ние сме човешки създания, които не могат да имат всичко наведнъж и все по-често се налага да правим избор от това на какво да се отдадем и от какво да се лишим.

От друга страна са хората, които не желаят деца, защото считат, че свободата им си отива безвъзвратно. Това са хората, които обичат нощния живот, приключенията и екскурзиите, чиито край рязко настъпва при появата на дете в семейството.

Съществуват и твърде суетните жени, които ежедневно се стараят да изглеждат перфектно и не желаят да трансформират по никакъв начин тялото си и външността си заради бременността.

Хората не си дават сметка, че понякога, когато се сетят за деца, вече може да е прекалено късно.

Моментът, когато сте единствените без партньор и деца в своето обкръжение, може да доведе до депресия или пък дори до разстройства в по-напреднала възраст.

Проблемът, обаче в никакъв случай не е само при жените, а до голяма степен всичко се влияе и от поведението на някои мъже, които пък желаят до себе си вечната красавица, която няма да напълнее и погрознее в следствие на раждането.

Други двойки пък заедно взимат съдбоносното решение да се отдадат единствено на себе си и детето за тях е пречка. За продължаване на връзката си, тези мъже не желаят да чуят за появата на дете и приключват темата по този въпрос още в самото начало.

Има безброй различни причини, поради които липсата на дете в семейните отношения започва да се приема за нещо съвсем нормално и общото поведение на хората се превръща в едно криворазбрано мислене, което съвсем не отговаря на целта за която сме на този свят.

Жена без деца в 21-ви век - модерно ли е

Ако сте от хората, които смятат, че „съществена“ причина означава да не ви притеснява, че ще секнат забавлението и излизанията, то това е доста егоистично от ваша страна.

За съжаление, обаче доста жени са угрижени повече за своето забавление, отколкото от евентуално раждане, което е един голям проблем за бъдещето на нашата държава.

Те споделят тяхното мислене и все повече то се превръща в тенденция и начин на „правилно“ разсъждаване.

Разбира се, всеки има право на избор. Не упрекваме и не ангажираме никой с нашето мнение, но се срещат хора, които все още имат старите вярвания и разбирания за семейство, което до някаква степен ни радва.

Всичко се свежда до това в какво ни превръща ежедневието и борбата за оцеляване.