По текста работи: Грета Ковачева - Копирайтър

 

Днес ще засегнем една доста любопитна тема, която e интересна за млади, и за стари и то от много години насам. Да си направя ли татуировка или не?

Това е въпрос, чийто отговор все по-често е „Да“.

Превърнали се в модна тенденция или чудесен начин за преобразяване на външния вид, хората от край време решават да се „украсят“ с някоя и друга татуировка. Преди да открием отговора на въпроса да си направим ли татуировка или не, нека първо погледнем накратко историята на това изкуство върху кожа.

Защо хората си правят татуировки

Поглеждайки малко назад в миналото е лесно да си спомним кои всъщност бяха единствените татуирани хора, преди тази мода да се окаже приемана и харесвана от всички. Едно време свързвахме тези хора с представители на мафията-батки, затворници и така да ги наречем „лошите хора“, излъчващи сериозна доза респект.

Днес, обаче не е така, защото това изкуство се превърна в красива рисунка върху човешкото тяло и доста хора прибягват към това да си направят поради различни подбуди. Чували сме често израза „Направи си татуировка, която ще те свързва с нещо от живота ти“ и това неслучайно е така.

Съществуват доста хора, които просто решават да се нарисуват, защото е тренд и не се замислят върху това, че този тренд ще седи върху тях до края на живота им. Там идва и проблемът не след дълго да търсят лазерно премахване, закриване с нова татуировка или просто съжаление до края на живота им за взетото решение.

Други хора пък, които изцяло са обвързали татуирането със съдбовни случки от техния живот, или намират чудесно решение да закрият някой нежелан белег, не съжаляват и се радват на новата си външност. Те съветват останалите, наистина да помислят над дълбок смисъл в това, което ще си татуират върху кожата.

Има и друго твърдение, което се носи из болшинството на любителите на татуси и то е, че каквото и да си татуираме, то става част от нас и няма как да ни омръзне. В крайна сметка никой не може да каже със сигурност дали това е добра или лоша идея, защото всичко опира до личните възгледи на всеки човек.

Не можем да подминем и факта, че колкото и да е модерно да имаш татуировка в днешно време, все още има хора, които не искат и да си помислят за това или просто твърдят, че не е редно тъй като не сме създадени с обрисувани тела.

За тези, които вече са решили да се докоснат до това изкуство, е нужно да обърнат внимание на някои детайли относно безопасността и тогава да вземат решение дали желаят да се татуират.

Какво трябва да знаете за грижата на татуировките

Всеки един от нас е бил свидетел на някой приятел или познат, който не е бил достатъчно отговорен при грижата за новата си татуировка и в крайна сметка се е сдобил с ужасно изглеждащо петно върху тялото.

Един разумен човек, който е взел решение с цялото си съзнание да си направи татуировка, трябва да се запознае с факта, че преди всичко това е нова рана, която изисква своето пазене, за да заздравее както трябва и да има удовлетворяващ потребителя краен резултат.

Как да изберем точния специалист-татуист

Много внимателно трябва да изберете специалист-татуист, който освен да рисува добре, ще спази всички мерки за опазване на здравето. Обърнете внимание дали татуистът използва игли, ръкавици и всякакви такива неща, нужни за безопасен работен процес.

Изключително важно е те да бъдат за еднократна употреба.

Това е процес, който изисква еднаква отговорност както от страна на професионалиста, така и от ваша страна. Необходимо е да сте напълно запознати с това как трябва да се грижите за вашата татуировка след направата и, и ако татуиста е наистина подходящ ще ви запознае с всичко това и ще ви обърне внимание на всяко едно запитване.

И все пак.. струва ли си да си направим татуировка или не?

Имайки в предвид всичко, което прочетохте дотук и усъвършенстваните методи в днешно време за напълно безопасното нанасяне на татуси върху тялото, няма нищо нередно и лошо в това да се сдобиете с колкото си искате и каквито си искате татуировки.

В крайна сметка живеем в напълно свободен свят и ако ви харесва идеята да вкарате мастило под кожата си, не се колебайте, а набирайте татуиста още сега.