Очевидно в Армения се е натрупало много мръсно бельо. Само през първите осем месеца на тази година малката кавказка държава е внесла повече перални машини от ЕС, отколкото през 2020 и 2021 г., взети заедно.

През април и май кошовете за пране в Армения очевидно са били толкова пълни, че се е наложило пералните машини да бъдат вкарвани от ЕС със самолети.

В Казахстан също е имало остър недостиг на перални машини. Само през април тази година от ЕС са закупени почти шест пъти повече перални машини, отколкото преди година.

Хладилниците също очевидно са в недостиг: до август включително централноазиатската гигантска държава е внесла от ЕС хладилници на стойност над 21 млн. долара. Това е повече от три пъти повече от периода от януари до август миналата година.

Това поне показват резултатите от данните, събрани от европейския статистически орган „Евростат“ и анализирани от Bloomberg. A тези на пръв поглед забавни данни за вноса имат сериозна основа: Има подозрения, че хладилници и перални машини се внасят контрабандно в Русия през Армения, Казахстан и други съседни страни, за да може режимът на Владимир Путин да използва компонентите им за създаването на нови танкове и ракети.

Защото изглежда, че те се изчерпват.

В какво се изразяват загубите на Русия

Преди няколко седмици НАТО и британското разузнаване независимо един от друг потвърдиха, че Русия изпитва недостиг на оборудване и боеприпаси. Дори се твърди, че през октомври руската армия е губила до 40 танка на ден. Според докладите в Беларус се купуват танкове, за да се компенсират загубите.

Счита се, че запасите от прецизно управляеми боеприпаси, т.е. съвременни управляеми оръжия като крилати ракети, също са намалели значително. От известно време те се използват рядко в атаките срещу Украйна. Вместо това в момента руската армия атакува с ракети, които всъщност са предназначени за противовъздушна отбрана.

С какви ракети разполага Русия в момента

Причината не е голяма тайна: още през май Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че руската армия е „изгорила" много ракети с прецизно насочване през първите дни и седмици на войната. Твърди се, че заради санкциите липсват и важни компоненти за необходимите доставки, какъвто е случаят с танковете. Това е така, защото крилатите ракети също се нуждаят от модерни чипове, за да могат надеждно да откриват целта си. В много случаи обаче те са произвеждани от Европа или САЩ. Материали, на които Русия вече не може да разчита.

Вместо това очевидно са канибализирани домакински уреди. Защото те съдържат и чипове, които очевидно могат да се използват за безпилотни самолети, танкове и ракети. „Имаме сведения, че украинците намират в зоната на бойните действия руско военно оборудване, пълно с полупроводници от съдомиялни машини и хладилници", заяви през май министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.