Вероятно на всеки човек му се е случвало при определена ситуация да усети заглъхване на ушите. При някои се случва по-рядко, при други по-често, заглъхването на ушите е проблем, характеризиращ се с временно намаляване на слуха и усещане за „запушеност“ на ушите.

Заглъхването на ушите се случва в резултат на разлики в налягането на средното ухо спрямо налягането на околната среда. Свързано е най-често с временна дисфункция на т.нар „Евстахиева тръба“, представляваща канал, съединява  средното ухо с носоглътката. При преглъщане или прозяване тази тръба се отварят и налягането в ушите се изравнява.

Проблеми с евстахиевите тръби по-често възникват при деца до 40годишна възраст, защото тогава органите на слуха все още не са напълно развити. Разбира се и много възрастни страдат от проблема, когато налице са определени фактори – по време на излитане и кацане със самолет, изкачване на планина или гмуркане, всички от които свързани с рязка промяна в налягането.

Заглъхването на ушите само по себе си не е болест, то е временно състояние, причинено от редица фактори и заболявания. В тази статия ще ви разясним причините, поради които възниква, как да се справите със заглъхването, може ли да се избегне и кога е признак на по-сериозен здравословен проблем.

Заглъхване на ушите – повече за състоянието и какви провокира появата му

В медицината за заглъхването на ушите има специален термин – тимпанична дисфункция. Характеризира се с временното намаляването на слуха, поради промени в слуховия орган и свързаните с него структури.

За да чуват хората „нормално“ и функциите на слуховия орган да бъдат изпълнение, роля имат целостта на тъпанчето (мембраната, разделяща външното от средното ухо). Важно е и тъпанчевата кухина, разположена в средното ухо да е в „изправно“ състояние, защото там се намират слуховите костици (чукче, наковалня и стреме), отговорни за предаване на звуковите вълни от тъпанчето, през средното към вътрешното ухо.

Тъпанчевата кухина се вентилира през Евстахиевата тръба, а ако тази тръба бъде стеснена или блокирана по някакъв начин, настъпва състоянието заглъхване на ушите. Във вътрешното ухо звуковите вълни се преобразуват в нервни сигнали, достигащи до центровете на мозъка, чрез слуховия нерв. Там се интерпретират и звуковите възприятия.

Всичките тези части работят синхронизирайки се помежду си, за да чуваме нормално. Ако в някоя от тях настъпи проблем, това води до различни нарушения в слуха, включително заглъхване на ушите.

Заглъхването в ушите има ясна симптоматика, вероятно позната на всеки човек. Характерното усещане за запушване на ушите понакога е съпроводено от шум и болки в главата.

Този дефект често се съпровожда с усещане за затваряне или запълване на ушите. Към посочените симптоми понякога се добавят шум (тинитус), тежест или болки в главата. Може да се провокира от различни причини, като тук сме ви подготвили най честити от тях.

Водещата причина за заглъхване в ушите е пътуването със самолет. Излитането и кацането на самолетите води до рязка промяна е налягането на въздуха. В следствие на тази промяна евстрахиевата тръба не се отваря достатъчно и се получава разлика между налягането на въздуха във външното и в средното ухо.

На второ място сред най-често срещаните причини за заглъхване на ушите са инфекциозните заболявания, които засягат носа, носоглътката и евтахиевите тръби. Такъв тип заболяване са ушните инфекции, които се причиняват от вируси, бактерии или гъбички. Когато тези инфекции външния слухов канал се появява симптоми на болка и сърбеж в ухото и в слуховия канал се отделя секрет. При инфекция от вътрешната страна на тъпанчевата мембрана също се появява болка и се събира възпалителна течност. Натрупването на тези секрети в канала води до заглъхването на ушите.

Натрупването нас ушна кал също е причина, поради която може да изпитате заглъхналост на ушите. Ушната кал е восъкообразно вещество, секретиращо се от жлези в ушния канал и служещо, като бариера за частиците от външната среда. Ушната кал се придвижва към входа на ухото, където може да бъде отстранена, чрез почистване. Но когато не се чисти и се натрупа в големи количества, тя пречи на звуковите вълни да стигнат до тъпанчето и води до заглъхване и дискомфорт, но не причинява болка.

Силният звук и вибрации също водят до заглъхване на ушите. Вероятно на всеки му се случвало да изпита състоянието след слушане на силна музика например или когато е в бар или дискотека, със силни вибрации за дълго време. Продължителното излагане на силен звук и вибрации може да доведе и до по-сериозни проблеми със слуха. Други причини за заглъхването на ушите може да са неподходяща дозировка и употреба на различни лекарства (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, психотропни препарати, антибиотици от групата на аминогликозидите и други). Процесът на стареене също е причина за цялостно увреждане на слуха и допринася за заглъхването на ушите.

Кога заглъхването на ушите показва, че имате здравословен проблем

Когато заглъхването на ушите при простудни заболявания продължава повече от седмица, задължително трябва да потърсите лекарска помощ. Допълнителни фактори, подсказващи влошено състояние са, когато заглъхването е придружено с други оплаквания.

Те могат да са свързани с висока температура и поддържането ѝ повече от 5 дни,. Силни болки в ставите, главата, мускулите и гърлото. Ако сте болни повече от 10 дни или състоянието е придружено от задух, също трябва да се обърнете кум лекар, който да направи изследвания и да провери слуха ви.

Освен от безобидни фактори, то може да е причинено от сериозни здравословни проблеми, затова внимателно следете състоянието и симптомите си.

Болести и по-сериозни медицински състояния също могат да причинят заглъхване на ушите

Разбира се, заглъхването на ушите може да е породено и от по-сериозни фактори и причини. Спукването на тъпанчето в ухото (руптура) може да доведе до заглъхване. Тъпанчевата мембрана би могла да се спука, ако се подложена на травми или наранявания или в следствие от действието на възпалителни процеси. Ако имате спукано тъпанче в ухото, освен заглъхването, ще забележите и други характерни симптоми. При такова спукване от ухото изтича течност, която може да е бистра или примесена с кръв. Последиците от тази неприятна ситуация са намаляване на слуха или загубата му, болки в ухото, световъртеж, шум, и свистене в засегнатото ухо.

Заглъхването на ушите може и да е породено от новообразувания в някоя от структурите на ухото. Във всяка част на ухото могат да се образуват различни доброкачествени (папиломи, хемангиоми, фиброми) или злокачествени тумори  (плоскоклетъчен или базоцелуларен карцином). Растежа на новообразуванията запушва слуховия канал и води до заглъхване на ушите, често съпроводено от шум, свистене или пулсиране.

Други медицински състояния, които могат да доведат до заглъхването на ушите са болестта на Мениер, при която налагането във вътрешното ухо силно се увеличава, синузит, алергични реакции и хипертония (високо кръвно налягане).

Следете внимателно дали заглъхването на ушите е съпроводено от други оплаквания и в какви ситуации се появява, както и колко време трае.

Какво е лечението и какви изследвания се правят при заглъхване на ушите

За да се диагностицира заглъхването има налични разнообразни методи. Методът за диагностика се избира спрямо причините за проблема. Ако заглъхването на ушите е породено от възпалителни процеси, на пациентите се правят кръвни изследвания и тестове за алергии.

Ако пък причината е свързана с увреждането на тъканите се препоръчват определени процедури. Прави се специализиран тест, отчитащ слуховите възможности на човека (аудиметрия), компютърна томография на ушите, визуализираща вътрешните структури на ухото, чрез магнитно-резонансни изображения. А за да се оцени функционалното състояние на вестибуларния апарат се прави т.нар електронистамография.

Изборът на лечение за проблема също зависи от причината и от сериозността на фактора, който го причинява. Например метод за справяне с проблема е медицинско почистване на ушите и промивки.

Когато заглъхването е предизвикано от туморни образувания или структурни аномалии може да се препоръча хирургична намеса. А когато е причинено от високо кръвно налягане или друг хроничен проблем, то се лекува успешно с медикаменти и физиотерапевтични методи.

Има ли как да се предпазите от заглъхване на ушите

Ако заглъхването на ушите не е причинено в резултат на медицински проблем, а е породено от факторите на околната среда, има няколко ефективни метода, с които да които стимулирате отварянето на Евстахиевата тръба. Чрез тях ще изравните налягането на въздуха в средното ухо и налягането във външната среда и ще спрете или намалите заглъхването.

Един от най-известните методи е пиенето на вода на малки глътки, така чрез преглъщането ще отворите Евстахиевата тръби, за да изравните налягането и ще си помогнете за неприятното усещане в ушите. Прозяването и дъвченето на дъвка и смученето на твърд бонбон действат по същия начин, стимулирайки отделяне на слюнка и подобрявайки тонуса на мускулатурата около ушите.

Методът на Валсава е друг известен метод, чрез който да преодолеете проблема. За да го изпълните трябва да си поемете дълбоко въздъх, държейки устата си затворена. След това стиснете носа си и задръжте дъха. Внимателно издухайте въздуха през носа, докато държите устата затворена. Направете „упражнението“ няколко пъти.

Друг метод е „Методът на Францел“, при който трябва да стиснете носа си и да притиснете езика към небцето. След като направите това се опитайте да издадете с езика звук, подобен на щракване.

Тъй като тютюневият дим влияе неблагоприятно на носната кухина, предизвиквайки дразнене, е възможно той също да причини за запушване на Евстахиевата тръба и заглъхване на ушите. Затова е важно да избягвате предстоя в задимени места и да ограничите или откажете напълно цигарите.