Витамин Д3, известен още като „слънчевия витамин“ и холекалциферол е изключително важен витамин за човешкото тяло и поддържането на здравето. Той е важен фактор за множество процеси в организма и правилното им протичане.

Хората и животните могат да го синтезират самостоятелно с помощта на слънчевата светлина, но обикновено това не е достатъчно, затова е важно да си го набавят и по други начини. Може да се набави от различни храни и е достъпен за прием, като хранителна добавка.

В тази статия ще ви дадем повече информация за този важен витамин и за неговите ползи за здравето. Ще ви обясним за кого е полезен, как да си го набавите, какви са симптомите при липсата му, има ли потенциални странични реакции от приема му и каква е подходящата дозировка. 

Витамин Д3 – синтез и ползи за организма

Витамин Д3 е една от главните естествено откриваеми форми на витамин Д. Другата главна форма е витамин Д2. Структурата и източниците на двата витамина са различни. Витамин Д2 се открива в различни видове гъби, а витамин д3 се произвежда в телата на животните и се запазва в техните тъкани, а ние си го набавяме, чрез животинските продукти – мляко, яйца и други. Той е мастноразтворим и се разгражда от мазнините и маслата в червата на хората.

Нивата на витамин Д в организма могат да се повишат по-ефикасно чрез приемането на витамин Д3, отколкото на витамин Д2. Това е така, защото Д3 се абсорбира от червата и по-голяма количество от него влиза в кръвта и се използва от тялото след това.

Може да бъде синтезиран и от кожата под влиянието на слънчевите лъчи. Ефективно се набавя от човешкия организъм чрез използване на добавки, създаващи се с ланолин (вещество, отделяно от мастните жлези на животни с вълна), извлечен от овча вълна. Витаминът е важна част за поддържане на здравето и функциите на човешкия организъм. При неговата липса настъпват различни негативни последици за организма и процесите, протичащи в него.

Витамин Д3 влияе на здравето на костната система

Той помага за правилното усвояване на калция и фосфора, които хората приемат и по този начин спомага за здравината и плътността на костите, зависеща от тези два минерала.

Витамин Д е важен фактор, помагащ за предотвратяването на различни костни заболявания – рахит, остеопороза и остеомалация. Абсорбирането на калция, чрез него води до осъществяването на процесите на растеж и възобновяване на костите в тялото.

Дефицитите на витамин Д3 са и част от причините за голям брой от счупванията на бедрена кост при хора от третата възраст.

Витамин Д3 влияе на настроението

Витаминът има пряко участие в производството и в регулирането на серотонин (познат като хормона на щастието). Поддържането на нормални нива на Д3 в човешкия организъм доказано подобрява общото настроение и психическото благосъстояние.

При липса на витамина или заниженото му количество в кръвта е възможно да се засилят някои симптоми на депресивни състояния и да се повиши чувството на тревожност.

Благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система

Витамин Д3 действа благоприятно при състояние на хипертония (високо кръвно налягане), като понижава горната граница на показателите (систоличното налягане) и е особено полезен при възрастни хора, страдащи от проблема. Освен че нормализира кръвното налягане, витаминът подобрява общите функции на кръвоносните съдове.

А с контрола над хипертонията се подобрява и здравето на мозъка, сърцето и бъбреците.

Полезен е за изграждането на имунитет

Поддържането на нормални количества на витамин Д3 в организма помага на хората да се предпазят от различни заболявания, като засилва действието на имунната им система. А силният имунитет е този, който ни предпазва от сезонни грипове, вируси, инфекции и възпаления.

Проучвания показват, че ниското количество на витамина в организма е свързано с факторите за развитие на множествена склероза и ревматоиден артрит.

Полезен е при онкологични заболявания

Поддържането на нивата на Д3 има роля в намаляването на риска от онкологични заболявания, сред които рак на гърдата, на простата и на дебелото черво. Изследванията по темата разглеждат действието му и откриват такава потенциална връзка.

Кои са източниците на витамин Д3

Витамин Д3 може да се добави естествено от слънчевата светлина. Той се намира и в множество животински продукти, а на пазара е наличен под различни форми за прием. Въпреки че се набавя естествено от слънчевата светлина, тя е недостатъчна, за да задоволи нужните на човек от витамина. Причина за това са слънцезащитните кремове, намаляващи производството на витамин Д3, но и крайно важни за предпазване от вредните UV лъчи.

Освен това естествения прием на витамина не може да се удовлетвори през цялата  година, поради различните атмосферни условия през сезоните и силно намалената слънчева светлина през студените месеци. Има и различни фактори, влияещи на нужното количество слънчева светлина за организма, сред които пигментацията на кожата и възрастта.

Хубавата новина е, че за да се увеличи количеството на витамин Д3 в кръвта, могат да се консумират различни храни. Също така има разнообразни добавки, помагащи за процеса и действащи благоприятно на хората, изпитващи дефицита му.

Храни, богати на витамин Д3 са сьомгата, пъстървата, млякото, яйцата, телешкия дроб и сардините.  Някои плодови сокове и растителни млека също съдържат добавен витамин Д3.

Разбира се, можете и да го приемате под формата на хранителна добавка. Добавките са изключително важни за хората, изпитващи силната му липса. От допълнителен външен прием на витамина имат и възрастни хора, кърмачета, както и тези, страдащи от затлъстяване. Но помнете, че хранителните добавки не заместват разнообразното хранене и не бива да са основния източник на витамина.

Повечето добавки, които ще намерите на пазара са направени в дози по-високи от дневния необходим прием - между 2000 и 10 000 IU. Но това не бива да ви притеснява, тъй като част от количеството се изхвърля от тялото без да причинява вреди.

Имайте предвид, че е възможно хранителните добавки да предизвикат алергични реакции. Важно е, ако приемате такива да следите за възможни странични ефекти, сред които треска, отичане на лицето, устните, езика и гърлото и трудност при дишане. Ако имате такива симптоми незабавно се свържете с вашия лекар, за да ви прегледа и оцени състоянието ви.

Симптоми при дефицит на витамин Д3

Изследвания показват, че почти половината от световното население страда от дефицити на витамин Д. Хора, болни от чревни заболявания и имащи проблеми с разграждането на хранителните вещества, също страдат от дефицити на витамин Д3, за чиято абсорбция отговарят червата.

Тези дефицити се откриват, чрез медицински тестове, но има и отличителни симптоми, които подсказват, че изпитвате липса на витамина. Сред характерните симптоми са мускулни и костни болки, костни фрактури, мускулна слабост и спазми на мускулите.

Недостигът на витамин Д3 може да се причини от различни заболявания, ограничаващи усвояването на мазнини в червата. Сред тях са – Болест на Крон, затлъстяване, чернодробно заболяване, стомашен байпас, недохранване и язвен колит.

От какви дози от витамина се нуждае организма ни и има ли потенциални усложнения от приема му

Препоръките за оптимален дневен прием на витамин Д значително варират. Като започват от 15 мкг (600 IU) и стигат до 50 мкг  (2000 IU).

Различните мнения сочат различни цифри. Според ендокринното общество за поддържане на серумни нива на 25(OH)D над 75 nmol/L (30 ng/mL), възрастните може да се нуждаят от поне 37,5 до 50 мкг (1500–2000 IU)/ден допълнителен витамин D, а децата и юношите – от поне 25 мкг (1000 IU)/ден. Правителството на Обединеното кралство пък препоръчва прием от 10 мкг  (400 IU)/ден за своите граждани на възраст над 4 години.

В кръвта оптималната концентрация на витамина е е 40-60 ng/mL. Така че, ако имаме 20 ng/mL, това би било дефицит. Но когато конвертираме 20 ng/mL в международни единици, получавате 0,8 IU/mL. Човек със среден ръст има около 5 литра кръв, което би ни дало 4000 IU витамин D. Следователно дневната доза витамин Д трябва да е еквивалентна на здравословните нива в кръвта, за поддържане на най-добро състояние.

Има ли усложнения от приема му

В случаи на високи на високи нива на витамин Д или калций в кръвта, не се препоръчва допълнително набавя на витамин Д3 чрез добавки.

При прекалено високи нива на витамин Д в човешкото тяло (състояние известно, като хипервитаминоза) се нарушава балансът на калия и калция в организма. Появяват се и  отрицателни ефекти върху здравето и общото състояние.

Състоянието хипервитаминоза се характеризира с определени признаци, по които да го разпознаете. За страдащите от него е характерно усещане за обща слабост, метален вкус в устата, мускулна болка, рязка загуба на тегло, болка в костите и повръщане. Костите им стават по-склонни към счупвания и фрактури.

Добавките за повишаване на витамин Д3 и грешното им дозиране могат да доведат до затруднено дишане, болки в гърдите и забавен растеж при деца.

Добавките могат да имат отрицателен ефект и при приема им с други лекарства, сред които кортикостероиди, лекарства за гърчове, както и медикаменти за контрол на холестерола. Затова ако приемате такива се консултирайте с вашия лекар.

За да имат оптимален ефект се препоръчва хранителните добавки, набавящи витамина да се приемат редовно и по едно и също време на дена или поне в близки часове на прием.

Витамин Д3 е важна част от функционирането на човешкия организъм, здравето му и цялостното състояние. Нормалните му нива влияят ползотворно на костите, сърцето и настроението. Затова консумирайте храни, от които да си го набавяте, а при недостиг използвайте редовно хранителни добавки.