Планираното придобиване на разработчика на игри Activision Blizzard за 69 млрд. долара от Microsoft е изправено пред задълбочено разследване в Обединеното кралство, след като регулаторите заявиха, че сделката може да окаже негативно въздействие върху конкуренцията.

Службата по конкуренция и пазари ще извърши проверка

Службата по конкуренция и пазари (CMA) обяви, че е решила да започне по-обстоен преглед на споразумението, след като Microsoft отхвърли идеята да направи промени, за да отговори на притесненията на регулаторите.

„Microsoft информира CMA, че няма да предлага никакви гаранции“, посочва агенцията.

Този ход беше очакван, след като по-рано CMA изрази притесненията си, че сделката може да доведе до значително ограничаване на конкуренцията на пазарите за конзоли, абонаменти и облачни услуги. Сега регулаторът има срок до 1 март да вземе окончателно решение.

Не се очакваше Microsoft да предложи някакви действия в своя защита след първоначалните констатации. CMA обикновено приема само еднократни мерки за възстановяване на пазара на този етап, но не и споразумения за бъдещо поведение, които са по-често срещани във втората фаза.

Сливането с Acitvision, която притежава едни от най-популярните гейминг франчайзи като Call of Duty, World of Warcraft и Guitar Hero, ще направи Microsoft третата по големина компания за игри в света и ще даде на производителя на Xbox разнообразие от заглавия за абонаментната ѝ услуга Game Pass.

„Готови сме да работим със CMA по следващите стъпки и да отговорим на всичките ѝ притеснения“, коментира президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит.

CMA се присъединява към други регулатори по света като Федералната търговска комисия на САЩ в разглеждането на сделката. Европейската комисия в момента проявява голям интерес, въпреки че Microsoft все още не е завела официално документите към Брюксел.

Adobe придобива Figma – дизайн стартъп

Американският софтуерен гигант Adobe придобива Figma - стартъп, който разработва оналйн инструменти за сътрудничество в сферата на дизайна, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Сделката за 20 млрд. долара ще помогне на гиганта да разшири портфолиото си от творчески инструменти за работа.

Споразумението е за плащане в брой и акции и е най-голямото придобиване за Adobe. Цената на акциите на гиганта спадна със 7% преди началото на борсовия ден.

Figma е прекарала няколко години в режим на активна работа, преди да пусне инструментите си за браузър, който позволяват на софтуерни дизайнери да работят заедно в реално време. Продуктите ѝ позволяват на сътрудниците да заобикалят понякога тромавия процес на запазване и изпращане на работата си до колеги, използвайки колекция от различни приложения.