За първи път в корпоративната си история Microsoft генерира повече от половината от приходите си от облачен бизнес. По този начин главният изпълнителен директор Сатя Надела постигна важна етапна победа.

„Постигаме добър напредък", заяви Надела при представянето на финансовите данни за последните три месеца.

През изминалото тримесечие компанията е спечелила 25,7 млрд. долара от облачния си бизнес при общи приходи от 50,1 млрд. долара, съобщи концернът във вторник. Нетната печалба обаче се е свила с 13% до 2,35 долара на акция, предава Bloomberg.

Това са по-добри данни от прогнозите. Анализаторите очакваха приходи в размер на 49,61 млрд. долара и нетна печалба от 2,30 долара на акция. Първоначално акциите на Microsoft загубиха 2,6% в следборсовата търговия във вторник. Обяснението - анализаторите очакваха още по-силен ръст в облачния бизнес.

Слабата прогноза генерира спад на цената на акциите

В последвалата сесия за въпроси и отговори с анализатори обаче висшето ръководство постави добрите данни в перспектива. За следващото тримесечие Надела предупреди за значително по-бавен растеж.

Като коридор Microsoft си постави за цел приходи от 52,35 млрд. до 53,35 млрд. долара. Средно това би съответствало на ръст на приходите от около 2%.

От друга страна, анализаторите очакваха оборот от около 56 млрд. долара за следващото тримесечие. Под ръководството на основателя Бил Гейтс Microsoft се превърна в една от най-важните технологични компании в света, като се съсредоточи върху бизнеса с персонални компютри.

Успя ли компанията да се адаптира към новото

По-късно обаче компанията не успя да се справи с по-младите технологични компании като Google. В резултат на прогнозата на компанията цената на акции се понижи с 8,1% до 230,39 долара за брой в следборсовата търговия.

При затварянето на борсата в Ню Йорк те се повишиха до 250,66 долара (над 3%). Въпреки че акциите на компанията поскъпнаха с 51% през 2021 г., досега през тази година те са поевтинели с 25% на фона на общия спад при големите технологични акции.

През последното тримесечие цената на акциите на компанията падна с 9,3%, докато индексът Standard & Poor's 500 отстъпи с 5,3%.