Трябва да му го признаем на Марк Зукърбърг. Изправен пред критиките относно радикалната стратегическа промяна, която е избрал за Facebook, той упорито се фокусира върху превръщането ѝ в компания, развиваща метавселена.

Други технологични милиардери може да реагират на критиките, но Зукърбърг остава стоик, игнорирайки шума, за да дава смели интервюта и презентации за своята визия за виртуалната реалност.

Но макар че може да се измъква с игнориране на критиките, главният изпълнителен директор на компанията майка на Facebook – Meta Platforms, трябва да преподреди приоритетите си през следващите месеци, тъй като Съединените щати се приближават към потенциално бурните междинни избори, пише Парми Олсън за Bloomberg.

Защо изборите са по-важни от Meta

По думите му Зукърбърг трябва да насочи вниманието си обратно към Facebook или рискува да остави подвеждащи видеоклипове за изборни измами да се разпространяват, което потенциално отново да наруши демократичния процес.

Зукърбърг може да започне като направи това, което са направили хиляди мениджъри преди него - да преразгледа задачите си.

Неговият проект за метавселената все още е в начален стадий. Въпреки че Facebook има около 3 млрд. активни потребители, Horizon Worlds, платформата за виртуална реалност на компанията, която служи като основа за преживяването в метавселената, има едва 200 хил., сочат вътрешни документи, разкрити от Wall Street Journal.

Зукърбърг беше честен като каза, че метавселената на Meta ще бъде напълно реализирана едва след пет или повече години. Още по-голяма причина неговият любим проект да може да си позволи да загуби вниманието му за няколко месеца, или поне в критични моменти за демокрацията.

Директорските постове в Meta

Досега Зукърбърг не е показал никакви признаци, че измества фокуса си. Според New York Times основният екип на Facebook, занимаващ се с изборите, вече не се отчита директно пред основателя на компанията, както беше през 2020 г., когато Зукърбърг направи тогавашните избори в САЩ свой основен приоритет.

Той също така разхлаби юздите на ключови директори, натоварени със задачата да се справят с изборната дезинформация. Ръководителят на глобалните въпроси в компанията Ник Клег сега поделя времето си между Обединеното кралство и Силициевата долина, а Гай Розън, ръководителят на информационната сигурност, се премести в Израел, потвърждава в имейл говорител на технологичния гигант.