Чат услугата WhatsApp пуска нова функция, която ще позволи на потребителите да напускат групови чатове без да известяват останалите за това, пише CNBC.

В момента излизането от групов разговор в WhatsApp може да бъде странно, тъй като всички в чата биват информирани за напускането. В по-големи групи това може да бъде дори досадно.

Скоро обаче за напускането на чатове ще бъдат известявани само администраторите. Функцията ще започне да се прилага за всички потребители на WhatsApp от този месец.

Решението е част от мерките, които криптираната чат платформа предприема в опит да подкрепи неприкосновеността. Друг инструмент, обявен от фирмата, скоро ще позволи на потребителите да крият присъствието си, така че другите да не виждат, че конкретният човек е онлайн.

Освен това WhatsApp тества функция, която пречи на контактите да заснемат екана със съобщения, които могат да бъдат видени веднъж (функцията „View Once”).

В публикация във Facebook Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Meta, която притежава WhatsApp, заяви, че компанията „ще продължи да изгражда нови начини за защита на вашите съобщения и да ги държи толкова сигурни и защитени като разговорите лице в лице“.

„В WhatsApp сме фокусирани върху изграждането на продуктови функции, които помагат на хората да имат повече контрол и неприкосновеност върху съобщенията си“, твърди Ейми Вора, продуктов ръководител на WhatsApp.

Защо Meta въвежда новости в точно тази платформа

Случващото с е част от серията промени, които Meta прави в платформата си напоследък.

Наскоро фирмата направи промени по основното си приложени Facebook, за да приоритизира алгоритмично препоръчаното съдържание. Освен това създаде нов списък с новини, който показва публикации от приятели и семейство в обратен хронологичен ред.

Meta иска да спечели вниманието на по-младите потребители, които заменят приложения като Instagram и Snapchat за TikTok, изключително популярна платформа за кратки видеа, която е собственост на китайската ByteDance

Snap е в ранен етап на планиране на съкращения

Американската технологична компания Snap е в ранен етап на планиране на съкращения на служители, пише The Verge, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Все още не е ясно колко души ще бъдат засегнати, тъй като мениджърите все още правят плановете за своите екипи, допълват източниците, посочвайки, че собственикът на Snapchat – Snap, има над 6,000 служители.

Snap е отказала да коментира въпроса, предава Ройтерс.

Това се случва, докато технологични компании, криптоборси и финансови фирми съкращават служители и забавят процеса по привличане на кадри, тъй като световният икономически растеж се забавя заради по-високите лихви, ускоряващата се инфлация и енергийната криза в Европа.

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, ограничи плановете си за наемане на инженери с поне 30% тази година, обяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг през юни. Освен това предупреди хората си да се подготвят за по-дълбок икономически спад.

През май главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел също каза на служителите, че компанията ще забави наемането на хора за тази година и изложи редица проблеми, пред които е изправена компанията.