Гигантът в електронната търговия Amazon.com купува iRobot в сделка за 1,7 млрд. долара, съобщи компанията за прахосмукачки роботи Roomba в свое прессъобщение в петък.

Най-големият търговец на дребно в интернет ще придобие компанията за 61 долара на акция, изцяло в кеш, което представлява премия от 22% над последната цена на затваряне на производителя.

iRobot има история в това да прави живота на хората по-лесен с иновативни продукти за почистване у дома. Компанията продължава да предлага иновации с всяко ново поколение продукти, казва тя в прессъобщението си.

„В продължение на много години отборът на iRobot доказа способността си да измисля нови начини как да помага на хората да почистват с продукти, които са изключително практични и иновативни“, коментира Дейв Лимп, старши вицепрезидент на Amazon Devices.

“Клиентите обичат продуктите на iRobot“ – твърди Лимп

Сделката ще задълбочи присъствието на Amazon в потребителската роботика. Компанията направи дързък залог в сферата миналата година, когато разкри домашния робот Astro – устройство за 1,500 долара, което е оборудвано с дигиталния асистент Alexa и може да следва потребителите в дома им, пише CNNC.

iRobot, която е основана през 1990 г. Масачузетския технологичен институт, е най-известна с прахосмукачката си Roomba, която почиства пода самостоятелно.

Акциите на iRobot бяха спрени от търговия след обявяване на сделката. Книжата на Amazon поскъпнаха с 0,2% в предпазарната търговия.

Ще има ли промени в iRobot след сделката

След завършването на сделката Колин Ангъл, главен изпълнителен директор на iRobot, ще запази позицията си.

„Откакто основахме iRobot нашият екип има мисията да създава иновативни, практически продукти, които правят живота на хората по-лесен, което доведе до иновации като Roomba и iRobot OS”, коментира още той.

„Amazon споделя нашата страст да създаваме умни иновации, които позволяват на хората да правят повече у дома, и затова не мога да се сетя за по-добро място, където нашият екип да продължи мисията си“, допълни той.

Завършването на сделката подлежи на обичайните условия на приключване, включително одобрение от акционерите на iRobot и регулаторни одобрения.