Днес в Бяла Слатина се провежда протестен митинг на служители в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, който цели да обърне внимание върху ниските заплати в сектора и да постави искания за тяхното увеличаване.

Планира се с протестните действия да се спре движението по едно от най-възловите кръстовища в града – на улиците Васил Левски и Захари Стоянов. Това е въпреки предложението на кмета да изберат друго място, тъй като блокирането на този възел би довело до съществено затрудняване на гражданите и натрупване на напрежение.

Надсловът на протеста е „Не вярваме, че няма пари за увеличение на заплатите в ИА „Борба с градушките“ и ИА „Рибарство и аквакултури“

Това е вторият поред протест в агенцията, след като първият беше организиран на 1 септември в Южна България. Тогава протестиращите препречиха пътя между Пловдив и Хасково край пловдивското село Поповица, по международния път за Турция.

Протестът идва след среща на ФНСЗ с министъра на земеделието

През вчерашния ден беше организирана среща между представители на синдиката на служителите в агенцията и министъра на земеделието Кирил Вътев, която обаче не постигна желаните резултати.

След като в бюджета бяха заделени пари за увеличаване на заплатите на други агенции, които са под ръководството на министерството на земеделието, днес протестиращите от ИА „Борба с градушките“ ще поискат увеличение от 15 на сто на своите заплати.

Какви са заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“

Протести се готвят още от края на миналия месец, след като стана ясно, че служителите в звеното няма да получат увеличение, за разлика от колегите си в други структури към земеделското министерство. Още тогава се заговори за 15-процентно увеличение като разумно решение, а синдикатите изчисляват, че са необходими около 1 млн. и 800 хил. лв. за увеличението до приключване на годината.

Средното месечно възнаграждение в агенцията за юли месец е 1038 лв. Това означава, че има хора, които взимат и под този праг.

В коментар на събитията в края на миналия месец Валентина Васильонова, председателят на Федерация на независимите синдикати от земеделието сподели, че служителите в агенцията срещу градушките и „Рибарство и аквакултури“ са изключително търпеливи и са дали достатъчно време на изпълнителната власт. По нейни думи в звеното има хора, които получават малко над 700 лв. нето като заплата.

Самият сектор е с нарастваща възраст на служителите. Работят хора, които са с дългогодишен стаж и немалко от тях наближават пенсионния праг. Някои от тях се налага да пътуват дълги разстояния, за да достигнат до отдалеченото си работно място, от където се изстрелват ракетите в превенция на опустошителните градушки.

Синдикатите предупреждават, че ако не последват адекватни действия на властта, ще бъдат организирани активни стачки, а това би довело до застрашаване на селскостопанските реколти през наближаващите седмици, в които се очаква промяна на метеорологичните условия.