Еуфорията по втория държавен зрелостен изпит някакси остана в сянката на 24 май. Не само празник на българската писменост, а и деня в който хиляди абитуриенти в страната ще прекрачат прага на училището си за последен път.

Рокли, костюми, коли, прически, кой ти мисли за явяване на втора матура. Абитуриентите вече нямат търпение да покажат балните си одежди, но ще трябва да почакат още малко - една матура време.

Днес се провежда държавният зрелостен изпит по избираем от зрелостниците предмет. Около 49 хиляди ученици се явяват на втора матура. Малко повече от половината от тях са избрали да държат изпит по предмет, който е бил профилиращ, а други около 23 хиляди ученици ще се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация. Най-голям е броят на зрелостници, които ще се явят на изпит по английски език.

Изкрали или не - утре празненства за изпращане на абитуриенти ще има в цялата страна, а зрелостниците ще тръпнат в очакване да видят резултатите от матурата чак до 9 юни.

Онези от тях, които не са взели изпитите също ще могат да се почерпят макар и напразно, защото няма да получат диплома за средно образование, поне не и с другите си връстници.

Петя Дубарова ли ще е виновна за слабите оценки по БЕЛ

Няма как да не обърна внимание и на матурата по Български език и литература, която се проведе в петък 19 май. Някои определят 3 модул - писането на интерпретативно съчинение или есе като най-важен. Много от зрелостниците останаха разочаровани при изтеглянето на автора и произведението.

Едва ли има абитуриент, който с радост е посрещнал новината, че темата е Петя Дубарова и стихотворението ѝ “Посвещение”. Нежната проза на Дубарова е много малко засегната в програмата по литература, което накра някои зрелостници да изберат да пишат по темата за есе - “Живот в мрежата”.

Миналата година 17% от явилите се на матура по БЕЛ не успяха да я вземат, което няма как да не ни наведе на мисълта дали този срамен резултат ще се повтори. Дори и това да стане вината ще падне върху Петя Дубарова и нейното “Посвещение”, а не върху крехката ни образователна система.

И тази година не липсваха хитри методи за преписване

Изказването, че щом има желание има и начин по-скоро важи за желанието и начините за преписване отколкото, че щом имаш желание за добра оценка сядаш и учиш. И тази година не липсваха хитри методи за преписване, а отговорите на матурата излязоха в 9:30 часа. Само за скромната сума от 100 лв зрелостниците можеха да получат отговорите на 35 от 40 въпроса. До колко те са верни е друг въпрос, но пък за някои е по-добра алтернатива, отколкото да разчитат на собствени знания.