Ако смятате, че епохата на смартфоните и таблетите са направили пъзелите „демоде“, помислете отново.

Истина е, че в днешно време е по-често срещана гледката на деца, играещи видеоигри, отколкото на такива, които редят обикновени пъзели.

Хубавата новина, обаче, е, че все повече хора в зряла възраст се обръщат към пъзелите, за да предизвикат мозъка си по един нов за тях начин.

Обърнахме се към експерти в сферата, за да ги попитаме – какви са основните ползи от пъзелите?

Отговорът е повече от изчерпателен, затова ви предоставяме цели 10 неочаквани ползи от реденето на пъзели.

1. Подобрена памет

Решаването на пъзелите помага за засилване на съществуващите връзки между нашите мозъчни клетки. То също увеличава генерирането на нови взаимоотношения.

Това, от своя страна, подобрява умствената скорост и мисловните процеси.

Пъзелите са особено полезни за подобряване на краткосрочната памет. Този вид памет ни помага да помним форми и цветове, както и да визуализираме по-голямата картинка в стремежа си да открием кои парчета са съвместими едни с други.

Това е само една от многото здравословни ползи от редовното редене на пъзели.

2. По-добри умения за решаване на проблеми

Умението креативно да разрешаваме проблеми и да мислим критично е високо ценено в работния процес. Пъзелите ни помагат да развиваме всички тези важни умения.

Пъзелите често изискват от нас да предприемаме различни подходи, за да се опитаме и да решим даден проблем, тъй като в процеса на редене участват много грешки и опити.

По време на реденето на пъзел ние също така научаваме стойността на формулирането на теории, тестването на хипотези и промяната на нашите перспективи, когато нещо не се получи така, както сме го планирали.

Всички тези умения лесно могат да бъдат приложени към работното ни ежедневие, за да ни направят по-иновативни и приспособими служители.

3. Подобрени визуално-пространствени умения за разсъждение

Когато решаваме пъзел ни се налага да разглеждаме различни парчета и да разсъждаваме къде ще се вмести всяко едно от тях. Регулярното извършване на този мисловен процес ни помага да подобрим нашите визуално-пространствени умения за разсъждаване.

По-добрите визуално-пространствени умения от своя страна могат да ни помогнат в редица ежедневни задачи, сред които:

 • Шофиране (паркиране, престрояване в различни ленти и прочие);
 • Използването на карта;
 • Събиране на багаж и преценяване на това колко предмета могат да се съберат в кутии, куфари и багажника на колата.

Визуално-пространствените умения са важни и за определени професии като например:

 • Архитекти;
 • Инженери;
 • Химици;
 • Артисти;
 • Хирурзи и други.

4. Повишаване на коефициента за интелигентност

Пъзелите подобряват нашия речник, памет и цялостен начин на разсъждение. Така че не бива да изненадва никого фактът, че една от многото ползи на пъзелите е това, че помагат за повишаване на коефициента на интелигентност (IQ).

Изследователи от Университета в Мичиган дори твърдят, че възрастните хора могат да увеличат своето IQ с цели четири пункта, ако отделят по 25 минути на ден, редейки пъзели.

5. Пъзелите помагат за превенция на Алцхаймер и деменция

Дори повишаването на вашия коефициент на интелигентност да не е сред приоритетите ви, запазването на мозъчните клетки в състояние на активност чрез реденето на пъзели, може да помогне в превенцията на симптоми на деменция и болест на Алцхаймер.

Редица изследвания сочат, че поддържането на активно мислене чрез пъзели и други дейности свързани с решаването на проблеми, може да намали броя на щети по мозъчните клетки, който е силно изразен при пациентите с болест на Алцхаймер.

Тази дейност също подпомага растежа на нови нервни клетки и укрепва връзките помежду им.

Изследователите откриват също така, че съществува корелация между броя на годините, в който даден човек е редял пъзели и вероятността те да развият болест на Алцхаймер.

Изводът е, че колкото по-рано направите пъзелите регулярна част от вашия живот, толкова по-добре за вас. Никога не е твърде рано да започнете да предпазвате мозъка си.

6. Настроението се подобрява

Още една неочаквана полза на реденето на пъзели включва увеличаване на производството на допамин в мозъка.

Допаминът представлява невротрансмитер, който регулира настроението и чувството на оптимизъм. Той също така засяга паметта, концентрацията и мотивацията.

Научно доказано е, че всеки път, в който успешно наредим даден пъзел, мозъкът произвежда допамин – това важи дори когато успеем да уцелим правилното място на дадено парче.

Това пък от своя страна ни окуражава да продължим върху това да разрешим целия пъзел и да предизвикаме себе си.

7. Ниски нива на стрес

В днешните времена на стрес, който ни заобикаля отвсякъде, пъзелите могат да са спасението, тъй като доказано помагат за понижаването на нивата на стрес.

При реденето на пъзели мозъкът преминава от будно състояние в така нареченото „Алфа“ състояние. То е подобно на състоянието, в което се намираме, когато сънуваме.

Тази промяна в съзнанието предоставя редица ползи, включително:

 • Възможност за извършване на по-дълбоки взаимовръзки;
 • Подобряване на настройката на мислене;
 • Освобождаването на стрес;
 • Подобряване на настроението;
 • Повишаване на самочувствието и самоувереността.

8. Повишаване на вниманието върху детайла

При реденето на пъзели, особено тези със стотици малки частици, които изглеждат еднакво, вниманието към детайла е ключово умение.

Всеки трябва да тренира очите си по начин, който му позволява да прихваща детайлните разлики в цветовете или формите, което пък от своя страна ни помага да съберем всичко и да наредим пъзела.

Умението за откриването на дребните детайли помага във всеки аспект на нашия живот, особено в работата.

Когато сме по-ориентирани към детайла и по-прецизни, качеството на нашата работа се подобрява в пъти повече.

9. Повишаване на продуктивността

Когато сме по-щастливи и по-малко стресирани е далеч по-лесно да се концентрираме. С подобряването на концентрацията идва и естественото подобрение на продуктивността.

Ако сте забили в дадена задача на работа, вземете си кратка почивка и наредете един пъзел – това помага за „рестартирането“ на мозъка.

Изненадващо или не, все повече офиси започват да включват обикновени и дървени пъзели, както и други подобни игри, в своите стаи за релакс.

Тези пъзели помагат на служителите да спрат да мислят за работа в рамките на няколко минути и да се върнат на работния плот презаредени.

10. По-добро сътрудничество с околните

Ако ви трябва още една добра причина да инкорпорирате пъзелите в работното ви пространство, кажете на шефа си, че те доказано изграждат сътрудничество между служителите.

Учени от Университета в Йейл откриват, че предоставянето на възможност между хората да работят заедно в реденето на даден пъзел им позволява да подобрят отношенията си и своите умения за сътрудничество, което се оказва особено продуктивно в завършването на отделни задачи.

Вече знаете далеч повече за пъзелите и техните предимства. Ако се чудите откъде да започнете има много онлайн магазини, които предоставят богата селекция от всякакви видове пъзели, с които може да започнете още днес да подобрявате вашето бъдещо Аз.