Не всички в Русия са безразлични към случващото се в Украйна. Край паметника на украинската поетеса Леся Украинка, до голяма степен неизвестен паметник, скрит сред бруталните жилищни блокове на Москва, стои Наталия Самсонова.

Тя споделя пред BBC, че си представя приглушените писъци на затрупаните под развалините, огъня и миризмата на дим, скръбта на майката, която е загубила съпруга си и малкото си дете под руините на сградата в Днепър, бомбардирана от Русия. Тя си представя, че не може да диша.

Състоянието на украинските паметници в Русия

Паметникът на Леся до голяма степен се е превърнал в антивоенен мемориал във време, когато малцина в Русия се осмеляват да протестират срещу конфликта.

"Не знам какво друго мога да направя... исках да покажа, че не всички са безразлични към войната и че някои хора все още имат съвест", казва тя, а очите ѝ се пълнят със сълзи.

За втори път тя се връща, за да постави цветя на импровизирания мемориал на жертвите на атаката от 14 януари, при която загинаха 46 души и бяха ранени повече от 80. Тя минава покрай него, когато идва да посети майка си, която живее наблизо.

Това е най-близкото до антивоенна демонстрация в Русия тези дни. Докато съобщението на Владимир Путин за нахлуването в Украйна изкара хиляди на улицата миналия февруари, правителството методично потъпква общественото несъгласие, арестува хиляди и притиска много други да избягат от страната.

Сега, повече от 10 дни след ракетния удар в Украйна, московчани все още идват, за да отдадат почит на загиналите. Възрастен мъж мълчаливо се покланя на статуята и се прекръства, докато минава.

Връщайки се от клас тази седмица, Иля, който е все още ученик, се навежда да прочете съобщенията, оставени на статуята. Те включват изображение на разрушената сграда в Днепър и табела с надпис:

"Украйна, ние сме с теб!"… пише

Ала от дни полицейска кола с мигащи светлини е паркирана до статуята, предупреждавайки желаещите да отдадат почитта си със заплаха от арест или по-лошо.

"Няма къде да се противопоставим или дори да скърбим, или да се молим за мъртвите", казва Иля, посочвайки двама офицери, стоящи близо до статуята. "Напрежението... е твърде голямо. Ще избухне."

Смята се, че повече от 100,000 руски военни са били убити или ранени от началото на конфликта, което е довело до първата мобилизация в страната след Втората световна война.

Стотици хиляди са били изпратени за военно обучение и евентуално разполагане в Украйна, докато стотици хиляди са избягали от страната, за да избегнат призовката. Говори се за втора мобилизация през следващите месеци.