Телекомуникационната група Vodafone, която е атакувана през последните седмици от активиста инвеститор Cevian Capital, заяви, че работи по подобряване на акционерната възвръщаемост чрез справяне с по-слабите части на бизнеса ѝ, след като отчете ръст на тримесечните си приходи, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Ник Ред коментира, че компанията е имала „стабилно тримесечие“ с 2,7% ръст на тримесечните приходи на групата, включително консистентен растеж на най-големия ѝ пазар – Германия.

Въпреки това анализатори твърдят, че инвеститорите са фокусирани върху възможностите за консолидация на пазари като Италия и Испания, които отдавна са проблемни за Vodafone.

Ник Ред, който призова регулаторите да позволят повече консолидация, коментира: „Освен това сме ангажирани със създаването на стойност за нашите акционери чрез проактивно портфолио от акции и продължаващо подобряване на темпа на възвръщаемост“.

Върху какво ще е фокусът тази година

Групата е фокусирана върху засилването на търговската инерция, набрана в Германия, както и върху ускоряването на трансформацията в Испания, където приходите продължават да се понижават.

Vodafone загуби 53 хил. договора с мобилни абонати и 50 хил. с потребители на широколентови услуги в Испания, а в Италия записа осмо поредно тримесечие на спад.

Цената на акциите на Vodafone се повиши с 2,8% преди началото на борсовата сесия.

Анализатори на Citi твърдят, че според тях данните ще бъдат достатъчно добри за пазара.

По-рано този месец Ройтерс писа, че Vodafone и Iliad водят преговори за обединяването на бизнесите си в Италия, докато операторите продължава да се борят с ценовия натиск.

През ноември Vodafone сподели, че очаква да отчете коригирана печалба от основния бизнес в диапазона 15,2 млрд. до 15,4 млрд. евро, както и коригиран свободен паричен поток от поне 5,3 млрд. евро.

Анализатори очакваха коригираната основна печалба да е 15,26 млрд. евро, а вторият показател – 5,34 млрд. евро.

Nokia очаква нарасване на приходите през 2022

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia обяви, че очаква приходите му да нараснат тази година и си постави по-висока цел за дългосрочния марж на печалбата, докато очаква възстановяването да се ускори след години на преструктуриране, предава Ройтерс.

Nokia прогнозира, че приходите ѝ за 2022 г. ще са между 22,6 млрд. евро и 23,8 млрд. евро, спрямо 22,2 млрд. евро година по-рано. Средната прогноза на анализаторите е за приходи в размер на 23,06 млрд. евро, показва анкета на Refinitiv.

“Нашата дългосрочна цел е да растем по-бързо от пазара и да постигнем сравним оперативен марж от поне 14%.“, посочи в изявлението си главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.