Американският мобилен оператор AT&T Inc. ще намали приблизително наполовина изплащането на дивиденти и ще продаде подразделението си WarnerMedia чрез отделяне, което ще даде на акционерите по 0,24 акции за всяка притежавана от тях акция на AT&T.

Компанията избира по-опростен метод за осъществяване на планираната си сделка с Discovery Inc. – метод, който ще улесни индивидуалните инвеститори, но все пак ще остави телекомуникационната компания с около 7,2 млрд. акции в обращение. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на тази година, предават още запознати.

Малко цифри и математика

След отделянето AT&T очаква да изплаща годишен дивидент на акция от около 1,11 долара, което е по-малко от последното ниво от 2,08 долара.

Новото изплащане ще струва на компанията малко под 8 млрд. долара годишно, което е по-малко от приблизително 15 млрд. долара, които тя задели за целта през 2021 г.

Според AT&T промяната отчита разпределението на медийните активи и подкрепя плановете на телекомуникационната компания за увеличаване на инвестициите в 5G услуги. Намаляването на размера на дивидента също така ще позволи на концерна по-бързо да намали дълга си.

Мениджърите на AT&T бяха заявили, че ще намалят дивидента, за да отразят по-малкия размер на компанията, след като медийният бизнес бъде отделен в отделна компания. Самостоятелната телекомуникационна компания ще получи около 43 млрд. долара в брой от сделката, при условие че бъдат направени определени корекции.

Акциите на компанията поевтиняха с цели 7,1% в началото на търговията в Ню Йорк. AT&T подчерта, че с планираното изплащане дивидентната ѝ доходност все още ще бъде сред най-високите на сцената от американски компании.

Комбинацията ще създаде една от най-големите медийни компании в света с филмови студия, първокласни програми, включително HBO, предавания на живо на спортни събития и новини, както и библиотека от телевизионни предавания и филми, които ще конкурират онлайн гигантите Netflix Inc. и Disney+ на Walt Disney Co.

AT&T придоби активите, когато закупи Time Warner Inc. за 85 млрд. долара през 2018 г. След като се сблъска с предизвикателства в опитите си да интегрира медийното подразделение и няколко преструктурирания на ръководството главният изпълнителен директор на AT&T Джон Станки реши да промени стратегията и да се съсредоточи върху бизнеса на компанията за свързаност.

За какво ще харчат от компанията през 2022

AT&T заявява, че ще използва приходите от сделката, за да инвестира в области като 5G и разширяване на оптичната мрежа. Освен това ще разполага с налични парични средства за изплащане на дългове. Компанията си поставя за цел да постигне коефициент на задлъжнялост от 2,5 пъти до края на 2023 г.