Какво е Пегас ли? Предполагаме, че първата ви асоциация с тази дума е възхитителния бял крилат кон от древногръцката митология за който се вярва, че е символ на вдъхновението. В света на дигиталния шпионаж и „модерното хакерство“ обаче случая не е точно такъв.

„Пегас“ (Pegasus) представлява инструмент, който е създаден да шпионира вашето мобилно устройство, или за по-разбираемо – вирус, който цялостно уврежда телефона ви и препраща вашите данни, към този, който е прикачил вируса на него.

Той е създаден от израелската компания NSO Group, които твърдят, че инструментът е създаден с цел да помага на правителствата по-лесно да се справят с престъпността и онлайн заплахите. Компанията дори обяснява, че мишени на този инструмент са предимно политици, журналисти и активисти.

Въпреки това, многобройни потребители, използващи предимно устройства на Apple, ежедневно се оплакват от изтичане на техните данни, като дори компанията гигант е подала оплакване срещу  въпросния софтуер.

За първи път придобил популярност пред 2021 г. „Пегас“ е обект на критики и противоречия от множество организации, някои от които са Amnesty International, изданието „Гардиън“ и много други, според които този софтуер е използван неправомерно и е в абсолютен разрез с нормалните права за защита на човека.

Но как изобщо този вирус е попаднал в нашето мобилно устройство и какво можем да направим по въпроса?

Как се инсталира „Пегас“ на телефона

Въпросите на всеки един човек, засегнат от даден вирус почти винаги започват с „Как изобщо съм успял/а да изтегля този вирус?“. В повечето случаи, отговора на този въпрос е, че сте изтеглили някакъв нелегален софтуер, отворили сте линк, който е заразил вашето устройство или пък сте използвали външно USB устройство, което е прехвърлило вируса на вашия компютър или телефон.

При „Пегас“ обаче отново случая няма нищо общо с нормалните начини, да заразите телефона си с какъвто и да е вирус. Инструментът е разработен по такъв начин, че той да може да влезе в него без да се налага от ваша страна да теглите каквото и да е приложение или да кликнете върху злонамерена реклама.

Най-често едно просто обаждане по WhatsApp или съобщение, изпратено до вашия телефон, е напълно достатъчно, за да се инсталира вируса на вашия смартфон и да даде пълен достъп до всички ваши данни, до този, който го използва. Начинът, по който става целия процес е най-често пропуск в системите за сигурност на мобилните устройства, които позволяват по-лесно да се вгради вируса.

Важно е да се отбележи, че тези, които използват Android устройство, по никакъв начин не са застраховани и са също толкова застрашени, колкото тези, които използват iOS устройство.

Как да разбера дали съм следен и дали телефона ми е заразен

С оглед на нашумелия проблем с източване на данни и информация от нашите устройства, в последните години все повече се набляга върху напредъка на киберсигурността, особено във време, когато модели с изкуствен интелект като ChatGPT са се превърнали в огромен фактор в технологичния свят.

Британската неправителствена организация Amnesty International вече е разработила напълно безплатен софтуер с отворен код (open source), който може да изтеглите от GitHub, който може да сканира и да установи дали вашия телефон е заразен с „Пегас“.

Но разбира се, не всеки човек на тази земя е програмист или е достатъчно технически грамотен, че да работи със софтуери за сигурност и поради тази причина се налага наличието на прости алтернативи, предвидени за нормалния средностатистически човек.

Едно такова безплатно приложение е iMazing, което също ще установи дали вашия телефон е заразен с „Пегас“, но за разлика от софтуера на Amnesty International, той има няколко функции, които изискват платената версия. Въпреки това е достатъчно добра алтернатива и е съвместим както с Android и IOS, така и с Windows и Mac.

Има ли причина да се притесняваме

Макар и от NSO Group да твърдят, че „Пегас“ е създаден единствено с цел да шпионира само и единствено високопоставени лица, това вече отдавна е доказано, че изобщо не е така.

Самият факт, че на нашето мобилно устройство има софтуер, който ни следи 24 часа на ден, 365 дни в годината и е постоянно наясно къде сме, какво правим, с кого и как, и който има достъп до всички наши данни е достатъчна причина да сме притеснени.

Още по-притеснителен е фактът, че не знаем кой ни следи и какво прави с нашата информация. Дори в действителност нищо да не се прави с цялата тази информация от NSO Group, вероятността този инструмент да попадне в ръцете на хора с нечисти намерения е прекалено голяма.

Нещо подобно в ръцете на хакерската група „Анонимните“ е напълно достатъчно да предизвика смут и паника сред обикновените хора.

Единственото нещо, за което можете да сте спокойни е, че използването на този софтуер от който и да е външен източник ще струва около 96 000 евро, което до голяма степен ограничава броя на хората, които биха ви следили чрез вашия телефон - или поне броя на тези от България.

Какво можем да предприемем

Към настоящия момент, ако вашето мобилно устройство е станало жертва на „Пегас“, вероятността да го заобиколите и да се отървете от него е почти невъзможна. Но все пак има начини, по които да намалите рисковете и щетите до минимум.

Както вече споменахме, „Пегас“ се възползва от пропуски в системите за сигурност на мобилните устройства, което позволява неговото безпрепятствено инсталиране.

В тази насока, от Apple вече са предприели мерки и постоянно пускат нови обновления, целящи да коригират тези пропуски. От компанията дори съветват своите потребители постоянно да обновяват своя IPhone до най-новата версия.

Що се касае до тези, които използват Android устройства, най-доброто, което може да се предприеме е да не се кликва върху съмнителни линкове, спам съобщения или да се инсталират приложения, които не са в Google Play магазина.

Какво предстои в тази насока

Макар и вече в продължение на 3 години сериозно да са вземани мерки за предотвратяване на изтичането на данни в дигиталното пространство, заплахата остава, особено с огромното напредването на новите технологии и изкуствения интелект.

Достъпът до такъв инструмент може да е изключително опасен за сигурността на всеки един човек, особено ако той попадне в неподходящи ръце.

Най-сигурният начин да се предпазим от потенциално изтичане на нашите данни чрез „Пегас“ е да се вслушаме в съветите на специалисти и да стоим надалеч от приложения със съмнителен произход, които могат да навредят на нашето мобилно устройство.