Язовирите представляват изкуствено създадено водни басейни, които се изграждат чрез създаването на язовирна стена, преграждаща водата от водния източник. Те са важни източници на вода, като водата им се използва за много цели. Язовирите снабдяват населението с питейна вода, подсигуряват достатъчно вода за напояване на земеделски земи и градини. Също така имат важна роля за производство електроенергия, регулиране на водния режим и защита от наводнения. А в някои от тях се практикува любителски риболов.

България е дом на изключително много язовири. На територията на страната ни има повече от 6800 язовира по последни данни от преди 3 години, но до този момент може цифрите да са нараснали. Язовирите в страната ин са както малки и средни, така и големи. Използват се за различни цели, включително водоснабдяване, напояване на земи, производство на електроенергия и риболов.

Някои от язовирите се намират в близост до морското равнище, а други на 2000 метра надморска височина. Голяма част от нашите язовири привличат множество туристи, заради красотата си  и живописната природа, която ги заобикаля.

Високопланинските язовири са любими на туристите, като място за разходка и релакс покрай приказната гледка. Голяма част от тези язовири са известни дестинации, известни сред тях са язовир Доспат и язовир Въча. Те са популярни места за отдих и прекарване на почивните дни. В близост до тях има изградени множество вили и други туристически места за почивка.

В тази статия ще ви дадем информация кой е най-големият язовир в България и кои са другите големи и популярни язовири в държавата ни. Те са разположени в различни части на страната, като областта Пазарджик се отличава с най-много язовири.

Язовир Искър – най-големият язовир в България

Най-големият язовир в България е язовир Искър. Той се намира между София и Самоков, в горното течение на река Искър. Неговият общ обем е цели 655,252 млн. м3 и е определен официално, като най-големият язовир от Министерството на околната среда и водите. Дълбочината му е  75 метра, а дължината - 13.5 км. Въпреки, че дължината на язовира не в внушителна, голямата му площ и живописна природа го правят популярна дестинация за разходка на туристи.

Името му идва от името на реката, по чието течение се намира – Искър. Строежът на язовира започва през 1950 г, а официалното му откриване е през 1954 г. За времето си язовирът е бил най-голямото техническо съоръжение в страната ни. В началото язовирът се е наричал Сталин, като за тези години това е била обичайна практика да се кръщават язовири и други природни обекти на важни лидери от тогавашния СССР.

За изграждането на язовира е трябвало да бъдат изселени жители на три села Калково, Шишманово и Горни Пасарел. Язовир Искър се използва за водоснабдяване на столицата София и за производство на електроенергия. На брега му има възможност за къмпинг, риболов и може фа се палва с лодка по него.

 

Язовир Огоста

Язовир Огоста е вторият по обем и третият по площ язовир в страната. Обемът му е 506 млн. куб. м. а площта – 23.6 кв. км. Водите на реките Огоста, Златица и Бързия са тези, които се събират в язовира. Той е открит през 1987 г, а строителството му е продължило цели 20 години. Язовир Огоста е построен, за да служи за напояване на селскостопанските земи в района, а днес се използва главно за производство на електроенергия.

В него плават множество риби – шаран, сом, щука, костур, мряна и други видове. Заради богато разнообразие от риби, през 1999 г, язовирът се определя за подходящ за промишлен риболов.

Язовир Кърджали

Язовир Кърджали е следващия голям язовир в България, като е на трето място по обем, обемът му е 497,2 млн. куб.м. Този язовир се намира северозападно от град Кърджали в Източните Родопи.

Язовирът е построен е периода от 1957 г до 1963 г. Той се използва основно за електроенергия и за напояване на селскостопански земи и промишлени нужди. Язовирът дава идеални условия за риболов, затова често можете да видите рибари любители по брега. Районът, в които се намира е изключително живописен и подходящ за разходки и туризъм, гледката, която се открива към язовира е приказна и определено си заслужава да го посетите.

Язовир Доспат

Четвърти по обем язовир в България е язовир Доспат, като неговият максимален обем е 449,2 млн. куб. м. Язовирът се намира в Западните Родопи, по устието на река Доспатска. Той е пуснат официално в действие през 1967 г и до днес продължава да е забележително и популярно място за туризъм. Част е от водноелектрическата каскада "Доспат-Въча", която е най-големия хидроенергиен комплекс в страната.

Язовир Доспат е построен с цял предпазване на наводненият на близките територии. Сега се използва за много дейности – риболов, къмпингуване, разходки и отдих. Около него има приятни, красиви и кътчета за разходка и къмпинг, а в близост има построени вили за почивка, на брега на язовира.

Множеството язовири на България са уникални места, обогатяващи нашата природа и красота. Те се използват с много цели и са важни за голяма част от отраслите в страната ни.