Голяма верига хранителни магазини във Великобритания ограничава продажбите на плодове и зеленчуци, след като лошата реколта в Южна Испания и Северна Африка доведоха до празни рафтове в супермаркетите ѝ, пише Bloomberg.

Asda, третата по големина верига магазини за хранителни стоки във Великобритания, започна да ограничава покупките на продукти като домати, чушки, краставици, маруля, броколи, карфиол и малини.

Други търговци на дребно може да последват примера, след като студеното време на ключови земеделски локации засегна реколтата, а последиците се очаква да се усещат в следващите няколко седмици.

Купувачи във Великобритания публикуват снимки в социалните мрежи на празни рафтове в сектора за зеленчуци в множество супермаркети.

На какво се разчита в създалата се ситуация

Хранителните магазини разчитат повече на вноса по това време на годината, особено от по-слънчеви страни като Испания. Зеленчукопроизводството във Великобритания обичайно започва в края на март или през април, а местните доставки вече бяха засегнати от недостига на работна ръка и по-високите разходи за енергия и изкуствени торове.

Доставките на продукти за салата като домати и краставици се очаква да достигнат най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1985 г., съобщи Националният фермерски съюз.

„За фермерите и производителите не е устойчиво да продължават да продават на цени под производствените им разходи.“

Това коментира президентът на съюза Минет Батърс на годишната му конференция в Бирмингам във вторник.

Тя призова за подкрепа от държавата за земеделието в бюджета, който ще бъде представен идния месец.

Кетъринг компанията Reynolds съобщи, че наличностите в оранжерии за плодове и зеленчуци в Испания и Мароко са ниски, включително на домати, чушки, краставици, люти чушки и тиквички. Новият доклад на компанията за реколтата определя жълт и червен статут за тези продукти.

Фактор ли са метеорологичните условия

По-студеното време е причина реколтата да расте по-бавно от обичайното и не позволява узряването на плодовете и зеленчуците.

Asda съобщи, че има „предизвикателства с доставките“ от Южна Испания и Северна Африка и че ограничаването на продажбите е временно, за да се осигурят наличности за клиентите. Tesco също има проблеми с веригите за доставка на някои домати и чушки, но за момента не е въвела ограничения. В J Sainsbury също няма ограничения.

„Нарушаването на доставките се очаква да продължи няколко седмици.“

Това коментира Андрю Опи, директор на отдела за храни и устойчиво развитие в Британския консорциум за търговия на дребно.

„Супермаркетите могат да управляват проблеми с веригите на доставка и работят с фермерите, за да гарантират, че клиентите могат да получат достъп до широка гама от пресни плодове и зеленчуци.“, допълва той.