Според информация в медиите Русия възнамерява да постави под свой контрол съседната държава Беларус, която е неин съюзник. Това съобщава немско издание, позовавайки се на секретен документ от Кремъл.

Според него Русия планира до 2030 г. постепенно да подчини страната в политическо, икономическо и военно отношение. Целта е създаването на обща съюзна държава под руско ръководство.

Реалните отношения между Русия и Беларус

Истинският баланс на силите между Русия и западната ѝ съседка Беларус се разкрива в документ, за който се твърди, че е от президентската администрация на Путин. Süddeutsche Zeitung анализира документа от 17 страници, който е класифициран като поверителен, заедно с WDR, шведския вестник Expressen, Kyiv Independent, Delfi Estonia, полския Frontstory, беларуския Investigativ Center, полската платформа за разследвания Vsquare, Yahoo News и London Dossier Center.

Предполага се, че документът, озаглавен „Стратегически цели на Руската федерация в Беларус", датира от 2021 г. и чрез краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели описва как Кремъл възнамерява да анексира суверенна и независима европейска държава парче по парче до 2030 г.

В края на плана за Беларус трябва да е така наречената „съюзна държава" - в която Москва ще командва.

Дали документът за Беларус действително произхожда от президентската дирекция за трансгранично сътрудничество, не може да бъде сигурно на 100 процента.

Независимо от това:

„Във външната си форма документът прилича на стандартен документ на руската бюрокрация или политическа администрация."

Това казва Мартин Краг, който е заместник-директор на Стокхолмския център за източноевропейски изследвания (SCEEUS).

Съдържанието му „до голяма степен съответства на политическите цели на Русия спрямо Беларус от 90-те години на миналия век насам".

Кой може да даде подобни данни с абсолютна сигурност

Две западни разузнавателни служби, на които е показан документът, също го смятат за достоверен.

„Съдържанието на документа е абсолютно правдоподобно и отговаря на това, което и ние възприемаме.", казва високопоставен служител на разузнаването на Германия.

Той добавя, че стратегическият документ трябва да се разглежда като част от по-голям план на Путин: създаването на нова Велика руска империя.

„Ако плановете на Путин се осъществят както в Беларус, така и в Украйна", казва Антон Бендаревски, беларуски експерт по сигурността, живеещ в Унгария. Това ще бъде ясен сигнал и за други бивши съветски републики".

Планът за Беларус е проект, предупреждава Франак Виакорка, главен съветник на беларуския опозиционен политик в изгнание Светлана Тихановска, и може да бъде приложен „и към Казахстан, Армения, Молдова".

Планът в по-голяма конкретика

Документът за Беларус е разделен на два раздела. Първо, в него са изброени стратегическите цели на Русия в Беларус – краткосрочни (до 2022 г.), средносрочни (до 2025 г.) и дългосрочни (до 2030 г.).

След това се изброяват три области, в които Кремъл иска да постигне целите си за анексиране на Беларус до 2030 г.: политика, военна област и отбрана, търговия и икономика и социален сектор.