Звучи като сюжет от филм, но в бившата съветска република Молдова се вземат сериозни приготовления. Мачът от Лигата на конференциите на УЕФА между Шериф Тираспол и Партизан Белград в четвъртък ще се играе призрачен мач.

Това беше потвърдено от УЕФА. Причината не е в завръщащата се пандемия, а защото се твърди, че тайните служби на страната са издали спешно предупреждение срещу влизането на гостуващите фенове.

Поддръжниците от Сърбия може да участват в проруски преврат, за да свалят прозападното правителство, се твърди в Молдова. УЕФА не коментира подобни съвети за сигурност, но посочва, че „националните власти" са наредили зрителите да бъдат изключени. Молдовската футболна асоциация се позовава на решение на националните органи.

Кои са феновете и какъв отбор подкрепят

Шериф Тираспол, клуб от сепаратисткия регион Приднестровие, изпадна от Лига Европа и премина в Лигата на конференциите през есента. Тираспол вече не можеше да играе мачовете си от Лига Европа на собствения си стадион от съображения за сигурност.

Затова и мачът срещу Партизан беше преместен от проруския регион в молдовската столица Кишинев. Но и тук Молдова като държава вече не се чувства достатъчно защитена. В разпространено в социалните мрежи писмо от националната футболна асоциация до Шериф Тираспол се разяснява заплахата.

Разузнавателната служба е установила „сериозна заплаха" за Република Молдова и е настояла мачът да се играе при закрити врата. Молдовската футболна асоциация потвърди автентичността на писмото.

Кое е предизвикало сигналите

Сигналът, за който президентът на Молдова Мая Санду съобщи в понеделник, бе подаден малко след като държавният глава на Украйна Володимир Зеленски разказа в Брюксел, че са прихванати детайли от руски план за дестабилизация на политическата ситуация в Кишинев.

„Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия.", заяви Санду в Кишинев на 13 февруари.

По думите ѝ планът е предвиждал руските диверсанти да нападнат молдовски държавни сгради и да вземат заложници.

„Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора", разкри Санду.

Според президентката на Молдова „целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция".