Спасителни екипи от чужбина започнаха да пристигат в Турция. Припомняме, че само преди седмица двойка мощни земетресения отне живота на най-малко 4,000 души както в страната, така и в съседна Сирия, оставяйки милиони хора да страдат без ток и топлина през снежната нощ.

С наближаването на изгрева хората в двете страни трябваше да прекарат втори ден в търсене сред руините на хиляди сгради, повредени или разрушени от земетресението с магнитуд 7,7, което удари близо до турския град Газиантеп в понеделник сутринта.

По данни на турската агенция за борба с бедствията, известна като AFAD, само девет часа по-късно наблизо е имало друг трус с магнитуд 7,6, предава Bloomberg.

Спасителните екипи са от Европа и Азия

Спасителни екипи от България, Румъния, Швейцария, Азербайджан и Ливан са изпратени в зоната на земетресението, заяви заместник-председателят на Турция Фуат Октай. Спасителите вече са спасили над 2,500 затрупани само в Турция.

Според публикации в социалните мрежи, както цивилни, така и организирани групи като сирийските „Бели каски", група за гражданска защита, са извадили бебета, деца и възрастни от разрушените сгради.

Международните власти обещаха да изпратят екипи за търсене и спасяване, които да помогнат за издирването на оцелели при ниските температури.

Във видеоклип, който „Белите каски“ публикуваха в Twitter, се вижда как спасителите с фарове и покрити с прах се спускат в развалините. Екипите завиват трима членове на семейство в одеяла и кърпи и ги изнасят на импровизирани носилки.

Семейството, както и хиляди други, вероятно е спяло в домовете си, когато първото земетресение е ударило през нощта.

Видеоклипове в социалните мрежи показват как цели постройки се разпадат на прах, а зрителите наоколо крещят от ужас, предават чуждестранните медии.

Изходът от спасителните операции

На други видеоклипове се вижда как оцелелите насочват вниманието си към спасителните дейности, докато изследват развалините за признаци на живот.

На кадри от южната провинция Санлиурфа, Турция, се вижда как спасители изтеглят момиче от дупка в отломките, а лицето му е покрито с рошава коса.

Отломките, оставени в Турция и Северна Сирия, повдигат въпроси за качеството на инфраструктурата там. Последното голямо земетресение в Турция през 1999 г. засегна западната част на страната и разруши много сгради.