Игра на думи, игра на погледи, игра на… общо взето всичко е игра. Да, с подобни банални реплики известните публични личности успяват да пробият в днешно време.

Днес е петък и си обещах, че няма да критикувам никого, няма да обсъждам с вас възгледите на Ганьо, нито пък ще използвам думата „тулуп“.

В този петъчен ден ще ви разкрия мислите си за известните хора, инфлуенсърите или както ги наричат някои – „площадки за реклама“.

Ще започнем с откриване на разликата между определението за успял и това за известен, защото забелязвам, че тези две понятия почти са се слели в последно време.

След това ще дадем примери за това с какво се занимава всяка една от двете групи, които разглеждаме.

Ще се опитаме да дадем отговори на въпросите „Все пак има ли нещо общо помежду им?“ Ако има какво е онова, което ги свързва?

Като уводни изречения, мисля, че това, което се изписа досега, е достатъчно. Винаги може и повече, но като за петъчен ден, темата е доста интересна и нямам търпение да я допиша докрай и да видим може ли да отговорим на всичко, което си зададохме като цели. Да започваме!

Разликата между успял и известен

Да си призная, най-трезвен поглед върху хайлайфа в България имам от около пет години насам.

През това време изгледах доста епизоди на различни лайф предавания, в които група известни личности са затворени в голяма къща с двор, намираща се около столицата.

В други предавания затваряха публичните лица във ферма, където те се учиха да доят млекодайни животни, садяха различни растения, подрязваха овошки, беряха грозде, произвеждаха алкохол и т.н.

Там участниците редовно бяха поставяни в реални ситуации от селскостопанския живот и да си призная, справяха се достойно.

В трети предавания участниците трябваше да се надхитряват взаимно. Образуваха къде устойчиви, къде не чак толкова устойчиви групи и същевременно всеки играеше за себе си.

Изводът от всяко предаване беше, че дори да си „известен и успял“, ти в крайна сметка си обикновен човек от плът и кръв и трябва да си подготвен, че на теб също може да ти се случи всичко.

Реално, участниците бяха поставяни в ситуации от истинския живот, за които не винаги бяха готови, което доказваше малка доза самозабравяне.

Всъщност, докато пиша този текст, се замислям, че именно в тези риалити предавания втълпиха на хората, че разлика между успял и известен почти няма. Т.е. щом си известен, значи си успял.

Тогава идва моментът да си зададем въпроса „Успял с известност, но на каква цена?“. Постигането на известността с пошлост и простотия, дали е успех?

Дано ви е станало любопитно на къде бия. Нека разгледаме що за хора имаше в тези предавания.

С какво се занимават успелите

Потърсих в Интернет дефиницията на думата „успял“. Ето какво излезе – „постигане на цел; прогрес, сполука.“

Да, всички тези думи реално са синоним на успеха и се постигат по пътя към него. За да си успешен ти трябва и сполука, трябва да прогресираш доста време, за да постигнеш дадена цел.

От всичко това излиза, че реално трябва много труд, себеотрицание, тягостни лишения, за да постигнеш нещо значимо и да се превърнеш в успяла личност – звучи трудно, нали?

Да, затова известните непременно успели ли са? Нека проверим и ситуацията при тях?

С какво се занимават известните

Направи ми много голямо впечатление, че второто значение на думата „успял“, когато търсих дефиницията ѝ, бе следното: „обществено признание, одобрение, прослава“. Това ми звучи точно като синоними на известност.

Ако трябва да се заровим в дълбоки разсъждения (любимото ни занимание в петъчните дни), то не всеки известен, обаче, е обществено признат.

Известността не винаги граничи с абсолютно безспорно признание – нещо, което нерядко сме виждали.

Дайте да си го кажем честно! В този век, в тези времена, с това общочовешко мислене, всеки може да стане известен с всичко, с което се захване.

Тренираш? Просто правиш канал в социалните мрежи, като добавяш едно „fit“ след фамилията си.

Сготвил си две рецепти от рецептурника на баба? Просто кръсти канала си „food.by…“ и довърши отново с фамилия.

Купуваш си камера, която да снима с качество малко над средното, приспособяваш дадено място в жилището си, за да изглежда представително и луксозно, спонсорираш две три видеа за повече достъпност и вече си инфлуенсър. Вече влияеш на хората с четирите си набирания и двете си рецепти.

„Все пак има ли нещо общо помежду им?“

Успехът или славата е общото нещо между успелите и известните? Някои ще кажат едното, други второто, но истината е някъде в средата.

В крайна сметка рекламните агенции искат да работят еднакво и с успелите, и с известните.

За тях няма значение дали си известен с успехите си, или си успешен с известността си – все ще плащат добри пари, ако се справяш добре, така че не се отказвайте на втората рецепта.

В заключение

Може да се говори много за различните аспекти на успеха и известността, за техните допирни точки и разклонения.

Истината е такава, обаче, че няма смисъл да обсъждам кой е успял и кой не, щом съм световно безизвестен в областта си.

Единственото, което мога да ви посъветвам, е да не се отказвате от това, което правите в момента, защото току-виж някой ден някой е забелязал таланта ви. Бъдете усмихнати през този петък и дано успехът стане известен за вас!