Американският доставчик на споделени пътувания Uber призова регулаторите на Европейския съюз да признаят стойността на договорните отношения с подизпълнители при създаването на работни места, докато те подготвят нови правила за защита на работниците в т. нар. "гиг" икономика.

Неофициалната заетост стана много известна в чужбина благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги.

Компанията е критикувана за това, че класифицира шофьорите си като независими изпълнители, а не като свои служители с редица гарантирани права като минимална заплата, платени отпуски и почивки.

Uber има смесени резултати в защитата на своя бизнес модел. Компанията постигна победа в Калифорния през ноември миналата година, когато избирателите приеха предложение, което ѝ позволява да третира шофьорите си като изпълнители.

Един от най-големите ѝ тестове досега ще бъде на 19 февруари, когато Върховният съд на Обединеното кралство ще се произнесе относно правата на работниците.

Коментарите на Uber в „бяла книга“ до Европейската комисия предхождат консултация на 24 февруари, когато изпълнителният орган на ЕС ще търси обратна връзка от работниците.

Освен тях, представителите на работодателите също ще се произнесат относно правата на служителите, преди да се изготвят закони по този въпрос до края на тази година.

„Този стандарт трябва да признае стойността на независимата дейност и да се основава на принципите, за които шофьорите и куриерите казват, че са най-важни за тях“, заяви главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи в публикация в корпоративния блог.

Какво пише в публикацията

Той казва, че работниците трябва да имат гъвкавост и контрол върху това кога и къде искат да работят и че всички промени трябва да се отнасят за сектора, а не само за една компания.

„Вярваме, че е възможен нов подход - такъв, при който достъпът до защита и предимства не става за сметка на гъвкавостта и създаването на работни места“, каза още Косровшахи.

Европейският съюз възнамерява да подобри условията на труд на работниците на платформите, а коментарите на Косровшахи предшестват публикуването от страна на ЕК на идеи как това може да бъде постигнато.

Тези препоръки се очакват по-късно този месец, като законодателните предложения е възможно да бъдат направени до края на годината.

Гъвкавостта на работното място – основна ценност

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер например заяви, че регулаторите обмислят освобождаване от правилата за конкуренция за организиран труд, за да позволят на работниците на платформата да обсъждат заплатите си, без да нарушават правилата на блока.

Ръководителят на Uber пояснява няколко пъти в публикацията, че е изключително важно водачите да запазят гъвкавостта да избират кога да работят.