Всеки ден на работа е различен откъм мотивация и продуктивност. Ако днес си имал уникален креативен поток и си успял да завършиш повече задачи, отколкото си предполагал, утре може да те разсейват и най-малките странични фактори, така че да не успееш да постигнеш и половината от вчерашния ден.

В днешната статия споделям няколко изпитани трикове, които ще ти помогнат да използваш най-доброто от себе си на работното място, така че винаги да си удовлетворен от постигнатото. Пожелавам ти и твоят шеф да го забележи.

Организирай работата си още в началото на деня

Ако те чакат много задачи и ти си този, който определя кога с коя да се захванеш, най-добре е да започнеш деня си с подготвянето на списък със задания. Подреди отделните задачи по важност и приоритизирай съгласно тяхната спешност.

Ясният план за действие през деня ще ти помогне да останеш фокусиран през цялото време. Този начин на организация допринася също така и за по-бързото минаване през всички задачи.

Не включвай прекалено много задачи в списъка. Повярвай ми, ако изредиш 25 отделни точки, едва ли на края на деня ще си ги задраскал, а това може да повлияе отрицателно на мотивацията ти.

Може да ползваш системата 1-3-5: избери една голяма задача, която трябва да завършиш днес, 3 средни по комплексност и 5 малки такива.

Изключи всички възможни разсейващи фактори

Те обикновено са дребни и изкачат изненадващо, прекъсвайки процеса ти на работа. Поддаваме им се съвсем естествено, разсейвайки се от основната задача, с която сме се захванали в момента. А това повлиява неочаквано негативно, тъй като те откъсва от концентрацията върху проблема, който си решавал до момента.

Разсейването с дребни неща като прочитане и отговаряне на мейл не само отнема толкова време, колкото физически прекарваме в извършването на тези действия, но след това и още време за връщане на фокуса обратно в прекъснатата работа. Проучване показва, че времето за рефокусиране може да отнеме до 23 минути, а това съвсем не е блестяща продуктивност.

Продуктивността на работното място изисква почивки

Искаш да си по-продуктивен на своето работно място? Научи се да взимаш почивки с правилна продължителност, в точното време и в подходяща регулярност.

Трябва да съобразиш вземането на почивка с естеството на работа, която извършваш. 5-минутните почивки обикновено са достатъчни за освежаване на мозъка в работните часове, като е добре да имаш една по-дълга (извън обедната) от около 10 минути. Може да редуваш малките почивки на периоди от 25-30 минути или според завършеността на отделните задачи, които имаш за деня.

Особено, когато работата изисква постоянно седене пред компютър, това са 3 от най-полезните техники за осезаемо увеличаване на работната продуктивност в офиса. Имплементирай ги в работата си и ще видиш, че не само ефективността, но и мотивацията се повлияват положително от тях, а в края на работния ден – и удовлетворението ти от свършеното.