Разширеният стомах и натрупването на мазнини около талията са често срещани проблеми, с които все повече хора се сблъскват.

Въпреки че няма магически храни, които незабавно да свият стомаха или да стопят мазнините в коремната област, правилната диета може значително да подпомогне тези процеси.

В тази статия ще разгледаме десет храни, които могат да помогнат за свиването на разширен стомах и да съдействат по този начин за намаляването на мазнините около талията.

Топ 10 храни, които могат да свият разширения стомах

Ако имате разширен стомах и искате да се справите с този проблем, трябва да включите тези 10 храни към ежедневното си меню:

1-во: Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които са изключително полезни за сърцето и помагат за намаляване на висцералните мазнини.

Мазнините в авокадото не само поддържат усещането за ситост, но също така подобряват метаболизма на мазнините, което може да доведе до по-малко натрупване на мазнини около талията.

2-ро: Бадеми

Бадемите са още един източник на здравословни мазнини, протеини и фибри. Те помагат за регулиране на апетита и предотвратяват преяждането.

Високото съдържание на магнезий в бадемите също подпомага контрола на кръвната захар, което може да намали натрупването на мазнини.

3-то: Овесени ядки

Овесените ядки са богати на фибри, които поддържат усещането за ситост и подобряват храносмилането.

Те съдържат бета-глюкан, вид разтворими фибри, които помагат за намаляване на нивата на холестерола и регулират кръвната захар.

4-то: Ябълки

Ябълките са нискокалорични и богати на фибри, което ги прави отличен избор за закуска.

Те съдържат пектин, който помага за регулиране на апетита и подпомага здравословното храносмилане.

5-то: Киноа

Киноата е пълнозърнеста храна, богата на протеини и фибри, която съдържа всичките девет основни аминокиселини.

Това я прави отличен избор за поддържане на мускулната маса и ускоряване на метаболизма, което може да помогне за намаляване на мазнините.

6-то: Кисело мляко

Кисело мляко е богато на протеини и пробиотици. Протеините подпомагат усещането за ситост, а пробиотиците подобряват чревната флора, което може да доведе до по-добро храносмилане и намаляване на подуването на стомаха.

7-мо: Червени чушки

Червените чушки са богати на витамин C, който помага за изгаряне на мазнините. Те съдържат и капсаицин, който стимулира метаболизма и подпомага изгарянето на калории.

8-мо: Спанак

Спанакът е нискокалоричен и богат на фибри и хранителни вещества. Той подпомага усещането за ситост и съдържа антиоксиданти, които подпомагат общото здраве.

9-то: Зелен чай

Зеленият чай съдържа катехини и кофеин, които увеличават метаболизма и подпомагат изгарянето на мазнините.

Консумацията на поне една чаша зелен чай на ден може да доведе до намаляване на висцералните мазнини.

10-то: Яйца

Яйцата са богати на протеини и съдържат всички основни аминокиселини. Те подпомагат изграждането на мускулна маса и поддържат усещането за ситост, което може да предотврати преяждането.

Как тези храни помагат за свиване на стомаха и стопяване на мазнини

Всяка една от храните в този списък помага за свиването на разширения стомах по различен начин.

Контрол на апетита и поддържане на ситост

Много от тези храни са богати на фибри и протеини, които подпомагат усещането за ситост и предотвратяват преяждането.

Например, овесените ядки и ябълките съдържат разтворими фибри, които забавят храносмилането и удължават усещането за ситост.

Протеините в киселото мляко и яйцата, от своя страна, играят ключова роля в контрола над апетита.

Подобряване на храносмилането

Пробиотиците в киселото мляко и фибрите в спанака и бадемите подпомагат здравословното храносмилане и поддържат чревната флора.

Това намалява подуването и подобрява абсорбцията на хранителни вещества, което може да доведе до свиване на стомаха.

Ускоряване на метаболизма

Катехините в зеления чай и капсаицинът в червените чушки стимулират метаболизма и подпомагат изгарянето на мазнините.

Мононенаситените мазнини в авокадото също подпомагат метаболизма на мазнините и намаляват висцералните мазнини.

Контрол на кръвната захар

Храните като бадемите и киноата подпомагат стабилните нива на кръвната захар, което предотвратява резките пикове и спадове на инсулина. Това може да намали натрупването на мазнини и да подпомогне загубата на тегло.

Ограничаването на порциите е от значение

Освен че трябва да правим здравословни избори в кухнята, от значение е също така и размерът на порциите, които си позволяваме да изядем.

Те трябва да са в разумни размери, без да се прекалява, но не бива и да се лишавам от храна, защото после резултатът е точно това което не искаме - нахвърляме се на вредни храни и прекаляваме с количествата.