Раздялата с любимия човек може да бъде изключително болезнено и тежко преживяване. Това е така, защото партньорските отношения са основен източник на емоционална подкрепа и стабилност.

Когато тази връзка се прекъсне, настъпва период на много силен емоционален и психологически стрес, който води до пораждането на множество силни негативни емоции.

Какви емоции обикновено предизвиква раздялата

Раздялата с партньор може да предизвика доста богата палитра от емоции, но най-често човек изпитва в една или друга степен някое от следните чувства (или всички тях едновременно):

Тъга

Загубата на връзката е като загуба на част от самия себе си. Ето защо тъгата е естествена реакция на тази загуба и в една или друга съпътства всяка раздяла;

Гняв

Гневът също е нормална и естествена реакция, като това може да е гняв към партньора, към себе си или към обстоятелствата, довели до раздялата;

Страх

Раздялата създава усещане за страх. Това може да е страхът от бъдещето, от чувството за безпомощност или от несигурността;

Самота

Липсата на партньора води до усещане за празнота и самота. Много често тук се намесва и страха, че човек ще остане завинаги сам;

Объркване

Промяната в рутината и плановете за бъдещето могат да доведат до чувство на объркване и загуба на посока.

Защо трябва да оставим емоциите си и да ги преживеем

Подтискането на емоциите може да доведе до по-сериозни психологически проблеми като депресия, тревожност и дори физически заболявания.

Преживяването на емоциите е важна част от процеса на възстановяване и личностно развитие. С други думи, човек трябва да седне с емоциите си, да ги преживее и преодолее.

То ни помага да разберем по-добре себе си, да се самоопознаем, да се научим на важни уроци и да продължим напред по-здрави и по-силни.

5 начина да се справим с раздялата по-лесно

Няма вълшебно средство, което просто така да ви избави от тъгата и болката, които раздялата носи, но все пак има няколко неща, които могат да ви помогнат да излезете от ситуацията пораснали, по-богати емоционално, по-силни и определено могат да направят по-големи шансовете за откриване на правилния партньор в бъдеще.

1-во: Прекарвайте повече време с приятели и семейство

Разговаряйте с хората, които обичате и харесвате. Те могат да ви изслушат и подкрепят. Споделянето на емоциите с доверени хора може да облекчи болката и да ви помогне да се почувствате по-малко самотни.

Освен това, по този начин ще се свържете с хората, на които държите, а това е много ценно във времена, в които прекарваме толкова много време в социалните мрежи.

2-ро: Прекарвайте повече време на открито

Намерете време, което да прекарвате сред природата или поне на открито. Правете дълги разходки, посещавайте парка, разхождайте се край морето, отидете на планина - всичко това ще ви помогне да преодолеете раздялата. Стоенето навън стимулира отделянето на ендорфини.

3-то: Практикувайте любов и грижа към себе си

Грижата за физическото и психичното здраве е от съществено значение след раздяла, защото тогава организмът е подложен на най-много стрес. Редовните физически упражнения, здравословното хранене и достатъчният сън могат да подобрят настроението и да намалят стреса.

4-то: Захванете се с нещо ново

Много е полезно след раздяла да се опитате да намерите нови интереси и предизвикателства. Това може да бъде нов курс по чужд език, посещение на някакви тренировки, курс по готварство, курс по рисуване или уроци по шофиране - все едно.

Новите занимания ще ви помогнат да се фокусирате върху бъдещето и да намерите нови източници на удовлетворение, а защо не и да срещнете нови приятели и дори, кой знае, може би нова любов.

5-то: Поговорете с психолог

Ние българите, колкото и да не ни се иска да си го признаем, понякога сме твърде ограничени и обичаме да лепваме етикети на всичко, което понякога се връща като бумеранг върху нас самите.

Много често ще чуете реплики от рода: “Абе как ще ходя на психолог?! Аз да не съм луд?”. В същото време, психологът е този, който може да ни помогне да преминем много по-лесно през периода на раздяла, а и през всякакви други трудни моменти в живота.

Ако чувствате емоционална тежест, психологът може да ви помогне с различни съвети и техники, които ще ви позволят да обработвате емоциите си много по-добре, което на свой ред ще увеличи и шанса ви за успешна връзка в бъдеще.