Приложението за споделяне на кратки видеа TikTok сключи официална сделка с гиганта Sony Music Entertainment, предават информационните агенции.

По този начин от тук нататък потребителите на приложението ще получат достъп до музикалния каталог на Sony, включително до произведенията на световни звезди като Бионсе, Мартин Гарикс и Хари Стайлс.

Споразумението ще позволи на Sony Music да използва платформата на TikTok, където се подвизават нови артисти и се налагат нови тенденции в интернет. Приложението набра голяма популярност, което ще е от полза на Sony, когато става дума за промотиране на нейните изпълнители.

Партньорството беше сключено, след като Министерството на търговията на Съединените щати заяви, че “активно ще защитава“ изпълнителната заповед, която иска забраняването на трансакциите с китайската TikTok, след като федерален съдия спря действието на документа.

TikTok подписа подобна сделка с базираната във Великобритания неправителствена организация Merlin по-рано тази година.

TikTok е международно успешна видео платформа, която се предлага на 65 езика на 175 пазара. Потребителите могат да качват клипове, които са създали сами, или да преглеждат други. В континентален Китай има само цензурираната версия Douyin, за която ще поговорим по-късно в материала.

"Платформата е за създаване креативно съдържание, което защитава поверителността и сигурността. Това е най-модерната голяма платформа сред по-младите хора.", подчертават от TikTok.

TikTok има над 100 милиона потребители в Съединените щати, което го прави изключително привлекателна цел за придобиване. По този начин Microsoft може да излезе от политическата борба за приложението като печелившият трети - софтуерната компания все още няма собствен бизнес в социалните медии с изключение на LinkedIn.

Ако ви липсва ТикТок, ето как да го заместите

TikTok натрупа доста голяма популярност, но с нея дойдоха и проблемите за социалната мрежа. Тя все още е под заплаха от забрана в САЩ, което може сериозно да огранични потребителите.

Затова още от сега не липсва интерес и към алтернативите на TikTok. Ако не можете да използвате ТикТос в региона си поради някаква причина, ето и шест от приложенията, които си струва да пробвате.

Thriller

Това приложение всъщност дори е по-старо от TikTok. Радва се на доста голяма популярност, което го прави и най-сериозен конкурент на TikTok в момента. Приложението има доста сходни възможности като подбор на интересни клипове, предизвикателства, танци, комедии и т.н.

Разполага и с голям каталог с над 1 млн. популярни песни и клипове, както и от някои от най-известните изпълнители.

Предлага и филтри и алгоритми за по-лесна обработка на клиповете, които потребителят иска да сподели.

Dubsmash

Това приложение залага на по-изчистения интерфейс като на TikTok. Предлага различни категории клипове, хаштагове и т.н.

Позволява запис на дуети, добавяне на филтри и ефекти към клиповете. То също има и голям каталог с музика.

Разполага и с лесна интеграция с други социални мрежи за по-удобно споделяне на клипове. Приложението е американско, като обещава, че не събира данни за потреблението и GPS.

Likee

На пръв поглед и това е клонинг на TikTok, но всъщност всичко е само привидно. Приложението предлага доста собствени функции. Сред тях са стикери, филтри и ефекти за добавяне към клиповете.

Предлага се и опция за смяна на лицата, виртуален грим и др. Приложнието поставя фокус и над стрийминга на живо, включително и между двама или повече потребители едновременно.

Разбира се, има и алгоритъм за препоръчване на клипове.

Funimate

Фокусът на това приложение пада върху това да е хъб за клипове. И то предлага много категории и възможности за персонализация.

Сред тях е добавяне на стикери, емоджита, текст върху клповете. Разполага и с доста по-сложна система за обработка на клиповете с редакция на няколко слоя, забавен каданс, анимации и др.

Платформата предлага и голям каталог с музика, която да се използва за клиповете.

Byte

Приложение, което е подходящо за почитателите на Vine. То е създадено от авторите на Vine, като предлага по-кратки клипове – до шест секунди, които автоматично се повтарят до безкрай.

Byte не залага на музика и предпочита по-семплите клипове. Няма много опции за редакция, освен изрязване и добавяне на стикери.

ТикТок или „ПикПок“

Мами ли ТикТок? Плагиатство ли е всичко? Кой с кого има проблеми, но кой е прав наистина?

Пред камерата застава Боби Зарневехт, който е съсобственик и изпълнителен председател на платформата за видеа Thriller, за която ви говорихме малко по-рано.

„Когато синхронизирате една песен с динамиката на видеото, създавате музикален клип. Този патент е резултат от тежка работа и мащабното потребителско преживяване на TikTok е изградено около нашата технология.

Всъщност ние им викаме "пик-пок", защото са си чисти крадци. Откраднаха ни технологията, а ние им дадохме доста време в Тексас да отговорят на обвиненията.

Те всеки път искаха още време. И го използваха, за да заведат дело в Сан Франциско срещу нас. Много странно поведение.“

„Патентът бе един от първите на Thriller, с които започна компанията. Това е основата ни. Хората, които го направиха са основателите и създатели на Thriller.“

„Не сме го купили. Това е в генезиса на нашия продукт.“

„Имаме го отдавна, изградили сме целия си бизнес модел около него. А тези хора постоянно го нарушават и крадат, а сега продължават да лъжат и променят всичкона базата на измама.

Не знаем какъв им проблемът с Тексас и защо го правят. Знам, че се опитват да преместят делото в Сан Франциско, но ние ще отговорим и ще върнем делото там, където трябва, където бе първоначално заведено.“