След като Instagram създаде нова конкуренция на X, бившия Туитър, в лицето на Threads, който се превърна в най-бързоразвиващата се онлайн социална платформа, много потребители очакваха в приложението официално да се включат и новини. Според последни изявления на Адам Мосери, стоящ начело на Инстаграм, обаче, компанията не възнамерява да наблегне на включването на постове с традиционни новини в платформата.

Позицията на ръководителя на организацията не е толкова изненадваща, но със сигурност е разочароваща за потребителите, които искат да напуснат окончателно X, намирайки по-добра алтернатива.

Защо Threads не се ангажира с функции за публикуване на новини

Какви може да са причините? Както Instagram, така и Facebook имаха доста трудности по отношение на потребителите, публикуващи новини през годините. В лицето на двете платформи Meta трябваше да се бори и продължава да се бори с множество фалшиви новини, clickbait постове и проблеми с изразяване на политическа пристрастност.

Threads обаче все пак възнамерява да разшири обхвата си, примамвайки още от потребителите на бившия Туитър, които са разочаровани от новите промени в платформата. Впрочем, една от последните такива е премахването на заглавията в новините от картите с домейн връзките, с цел ангажиране на по-дълги публикации в X и оставане на платформата за по-дълго време.

Ако Threads не е готов да се ангажира с повече новинарско съдържание, обаче, може никога да не се превърне в истински заместител на стария Туитър.

Мосери коментира сегашната нагласа на компанията спрямо публикуването на класически новини в приложението така:

„Ние не сме против новините. Новините очевидно вече са в Threads. Хората могат да споделят новини, могат да следват акаунти, които споделят новини. Ние няма да пречим на никого за това. Но също така няма да разширим новините в платформата. Да се направи това би било твърде рисковано, като се има предвид зрелостта на платформата, недостатъците на прекалените обещания и общия залог.“

Този коментар е публикуван в самия Threads и изразява позицията, която Мосери сподели по-рано на събитие за създатели, изразявайки сегашната нагласа да не се набляга прекалено на новините и да не се обещава твърде много твърде тях.

Каква е позицията на Марк Зукърбърг около новините в Threads

От друга страна новините и споделянето на нова информация в реално време са жизнена сила на X и тази формула ще бъде наистина трудна за повтаряне в друга конкурентна платформа. Освен това се оказва, че Threads всъщност вече е блокирал редица думи за търсене, които имат новинарска стойност като например „covid”.

В неотдавнашно интервю за Verge пък Зукърбърг намекна, че избягването на новините в Threads може да се окаже наистина добро решение, тъй като това ще запази платформата по-позитивна, за разлика от X. Според него максимално интензивният дебат, който X цели, създава определено емоционално усещане и натоварване и затова има силни индексации за негативизъм и критичност в приложението.

Вместо да насърчава разговорите около новинарски събития, които водят до дебати, Threads иска да бъде „по-позитивно, приятелско място за дискусия“, коментира Зукърбърг.