В понеделник вечерта в близост до центъра на Брюксел е открита стрелба, при която са убити двама футболни фена от Швеция. Това шокира белгийската столица точно преди мача за евроквалификацията Белгия-Швеция.

Това наложи обявяване на най-висока степен на заплаха от тероризъм в цялата страна.

Терористът е открил огън с автомат Калашников

Въоръженият мъж е открил стрелба с автомат Калашников близо до центъра на града, където в момента са минавали хора. Нападателят е стрелял на посоки по минувачи и таксита и успява да убие двама шведски граждани, които са пристигнали в града по повод на мача за квалификациите за Европейското първенство по футбол.

Терористът успява да избяга от местопрестъплението. Свидетели на стрелбата разказват, че стрелеца е викал „Аллах е велик!“. След няколко часа самоличността на нападателя става ясна. Той се казва Слайем Слума и е тунизийски гражданин, член на "Ислямска държава". Той самия пуска видео във Фейсбук, в което заявява за участието си в терористичната организация и че целта му е да "отмъсти за мюсюлманите", като убива "неверници".

"Ние живеем и умираме за нашата религия", казва още той във видеото, което публикува след нападението.

Белгийската обществена телевизия La Une посочва, че заподозрения е нелегално пребиваващ в Белгия. Той все още се издирва от властите, което наложи обявяването на заплаха от терористична атака в Брюксел до 4-та степен.

Белгийската телевизия посочи, че има и още един човек, който е бил ранен при стрелбата.

След стрелбата се появиха кадри на предполагаемия стрелец, на които се вижда как той напуска мястото на стрелбата със скутер. На кадрите нападателят носи ярко оранжево яке.

Предполага се, че нападението над двамата шведски граждани не е случайно. Именно поради тяхната националност те са станали жертва на терористичната атака. Още от август месец зачестите заплахите и нападенията над шведски граждани. Смята се, че това е резултат от публичното изгаряне на Корана в Швеция.

Терористичния акт наложи спиране на футболната среща между Белгия и Швеция след първото полувреме. Причината е, че играчите на двата отбора са отказали да излязат за да продължи мача. По това време на стадиона е имало над 35 хиляди души, на които им е забранено да напускат местата си.

От снощи са мобилизирани полицейските служби, които трябва да гарантират безопасността на столицата. Издирването на нападателя продължава.

Това не е първата терористична атака в Брюксел. През 2016 година 8 мъже организираха атентат, при който загинаха 32 души, а над 300 бяха ранени.