Услугата за съобщения Telegram вече има над 700 милиона активни потребители месечно и въвежда премиум услуга с допълнителни функции, тъй като платформата за незабавни съобщения се стреми да монетизира част от голямата си потребителска база.

Компанията не разкрива колко таксува за премиум нивото, но изглежда, че цената на месечния абонамент е в диапазона от 4,99 до 6 долара.

Премиум нивото добавя редица допълнителни и усъвършенствани функции към приложението за съобщения, което през януари 2021 г. надхвърли 500 млн. активни месечни потребители. Telegram Premium дава възможност на потребителите да изпращат файлове с размер до 4 GB (в сравнение с 2 GB) и поддържа по-бързо изтегляне, заявиха от Telegram.

Какво ще получат абониралите се

Плащащите клиенти ще могат също така да следят до 1000 канала, в сравнение с 500, предлагани в безплатната услуга, и да създават до 20 чат папки с до 200 чата във всяка от тях. Потребителите на Telegram Premium също така ще могат да добавят до четири акаунта в приложението и да закрепят в горната част до 10 чата.

Този ход е опит на фирмата със седалище в Дубай да запази развитието си „движено предимно от потребителите, а не от рекламодателите", заяви тя.

Това е и първият път, в който приложение за незабавни съобщения със стотици милиони потребители въвежда премиум ниво. Signal, WhatsApp, Facebook Messenger, Messages на Apple и Messages на Google, някои от най-големите конкуренти на Telegram, не предлагат премиум ниво.

Изявлението от компанията относно премиум услугата

Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров заяви по-рано този месец, че пускането на премиум ниво има за цел да отговори на търсенето на потребителите за допълнително място за съхранение/широчина на лентата.

„След като се замислихме, осъзнахме, че единственият начин да позволим на най-взискателните ни фенове да получат повече, като същевременно запазим съществуващите ни функции безплатни, е да направим тези повишени лимити платена опция", каза той.

Някои анализатори се надяваха, че Telegram ще успее да монетизира платформата чрез своя проект за блокчейн токен. Но след няколко забавяния и регулаторни проблеми през 2020 г. Telegram заяви, че се отказва от проекта и предложи да върне 1,2 млрд. долара, които бе набрала от инвеститорите.

През март 2021 г. Telegram набра над 1 млрд. долара от редица инвеститори, включително Mubadala и Abu Dhabi Catalyst Partners, като продаде 5-годишни конвертируеми облигации.

„Днес е важен ден в историята на Telegram - отбелязваме не само нов крайъгълен камък, но и началото на устойчивото монетизиране на Telegram", заяви фирмата в публикация в блога си в неделя.