Голямото търсене на технологии за центрове за данни и графични карти подсили бизнеса на Nvidia Corp. в началото на новата финансова година. През първото тримесечие приходите са нараснали с 84% в сравнение със същия период на миналата година до 5,7 млрд. долара.

Печалбата пък се удвои до 1,9 млрд.долара, както обяви в сряда вечерта Nvidia. Игралният сегмент с бизнеса с графични карти остава най-големият източник на приходи с продажби за 2,8 милиарда долара. Картите се търсят не само от геймърите, но и за производството на криптовалутата биткойн.

Бизнесът на центровете за данни на Nvidia е отчел ръст от 79% на годишна база до 2,1 милиарда долара. Технологията на графичната карта на Nvidia е много подходяща за приложения, базирани на машинно обучение - които например се използват все повече и повече при обработката на изображения.

Същевременно Nvidia Corp., най-големият по пазарна капитализация производител на чипове в САЩ, зададе бича прогноза за търсенето на чипове, използвани в гейминг компютри, центрове за данни и мини за криптовалути.

Приходите през текущото тримесечие ще възлязат на около 6,3 млрд. долара, плюс или минус 2%, се казва в изявление късно в сряда на компанията от Санта Клара, Калифорния. За сравнение - средната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори бе за 5,49 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг привлече много инвеститори към акциите на компанията си, убеждавайки собствениците на центрове за данни, които са гръбнакът на интернет, че неговите графични чипове са ключови за изчисленията, базирани на изкуствен интелект.

Компанията очаква, че търсенето и поръчките от геймърите ще продължат да се подобряват през втората половина на годината.

Приходи за 400 милиона долара през второто тримесечие ще дойдат от специалните чипове, създадени от Nvidia за използване от страна на миньори на криптовалута. Компанията се надява, че чиповете за криптовалута ще възпрат тези миньори от ползването на игрални графични продукти и ще предотвратят потока от използвани части, причиняващи пренасищане по-късно.

Процесорите за криптиране или CMP не могат да се използват в компютрите за игри или за други конвенционални задачи, свързани с графиката, каза Хуанг в интервю за Bloomberg. Nvidia е един от пионерите на аутсорсинг производството и никога не е притежавала фабрики.

Подобно на своите конкуренти, тя зависи от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. за производството в момент, в който цялата индустрия изпитва ръст в търсенето, тъй като части от световната икономика излизат от дълбините на пандемията. Nvidia заяви, че недостигът ограничава растежа ѝ.

Защо Xiaomi печели толкова сериозно

Печалбата на Xiaomi Corp. за първото тримесечие надмина пазарните очаквания, след като третият по големина производител на смартфони в света скъси дистанцията с лидерите в сегмента Samsung Electronics Co. and Apple Inc., съобщава Bloomberg.

Базираната в Пекин компания отчете коригирана нетна печалба от 6,1 млрд. юана (949 млн. долара), надминавайки средната оценка от 5,3 млрд. юана, съставена от Bloomberg.

Приходите се увеличават с 55% до 76,9 млрд. юана.

Съоснователят на Xiaomi Лей Дзюн търси начини да диверсифицира бизнеса на компанията, която вече се е разширила от смартфони до широк спектър от потребителска електроника, включително интелигентни телевизори и лаптопи. През март милиардерът разкри плановете си да инвестира 10 млрд. долара в автомобилостроенето, неговият най-голям залог до момента.

По-рано през май Xiaomi и американското правителство сключиха споразумение за отмяна на поставянето на компанията в черния търговски списък на САЩ от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, което можеше да ограничи американските инвестиции в китайския производител на смартфони.

Брандът срещу политиката на САЩ

Технологичният гигант заведе дело срещу правителството по-рано тази година, след като под ръководството на Тръмп Министерството на отбраната издаде заповед, определяща фирмата като свързана с китайските военни служби.

Заповедта можеше да доведе до делистването на Xiaomi от американските борси и изтриването ѝ от глобалните бенчмаркове. Американското министерство на отбраната сега се е съгласило, че отмяната на решението „ще е подходяща“, сочат документи, подадени към американски съдилища.

През ноември Тръмп подписа заповед за забрана на американски инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните. Целта на това решение беше да окаже натиск върху Пекин заради това, което САЩ определят като злоупотреба с бизнес практики.

Заповедта срещу Xiaomi и няколко други китайски фирми беше издадена в последните дни от администрацията на Тръмп. Той насочи усилията си и срещу други китайски гиганти, включително ByteDance, собственик на популярното видео приложение TikTok, и Tencent Holdings, която притежава приложението WeChat.

Huawei Technologies се оказа компанията, която пострада най-сериозно, след като ѝ беше забранено да купуваме американски компоненти и участието ѝ в инфраструктурни проекти по целия свят беше блокирано.

Премахването на Xiaomi от черния списък на САЩ означава, че компанията вече може да се съсредоточи върху разрастването на бизнеса си, включително по отношение на смартфоните, които са отговорни за около 60% от приходите на разработчика.

Компанията е успяла да продаде 48,6 милиона мобилни устройства по целия свят през първите три месеца на годината, което представлява ръст от 64,8% спрямо предходната година.