Пилотите на авиокомпанията Райънер, които са базирани в Белгия, обявиха, че ще стачкуват на 15 и 16 юли – този уикенд. Причините: недоволство относно заплащането и условията на труд.

В резултат на това компанията отмени 44 полета от летище Брюксел Южен Шарльороа за тази събота. От стачката е възможно да бъдат засегнати общо около 140 полета за двата почивни дни на летището, намиращо се на 45 мин южно от белгийската столица.

Информацията за стачката първоначално дойде от синдикатни представители на летците. Очаква се до 80% от белгийските пилоти да се включат в протестните действия, напускайки работните си места и спирайки работния процес. В момента все още не е ясно колко точно полети ще бъдат отменени в неделя.

Какво искат стачкуващите

Промяна на работното време и почивките, както и увеличение на възнаграждението са основните искания на летците.

Твърди се, че Райънер е анулирал колективния договор за времето за работа и почивка на пилотите, а това според техните синдикати е в противоречие със закона. Според новото споразумение, което от фирмата искат да прокарат, пилотите ще трябва да са на разположение за излитане в продължение на 6 (вместо досегашните 5) последователни дни по всяко време на деня. Това означава, че те ще загубят един ден почивка.

Причината за търсеното увеличение на заплатите е, че от началото на ковид пандемията те работят с 20-процентно намаление на възнаграждението, което все още не е върнато в нормалния му размер отпреди това. Според синдикатите ръководството отказва да води преговори за връщане към предишните заплати, въпреки че бизнесът е възвърнал огромните си печалби.

Компанията с бюджетни полети имаше срок до 14 юли да представи сериозно предложение за решаване на тези проблеми. След като обаче не успя да направи това, плановете за двудневната стачка остават в сила.

Кои полети ще бъдат засегнати

Синдикатите дадоха прессъобщение, в което споделиха, че предварително се извиняват на пътниците, които планират да пътуват с Райънер от сега до октомври 2024 и може да бъдат засегнати от тези стачки. „Ние не можем повече да позволяваме на Ryanair да нарушава основните принципи на белгийския социален диалог“, добавиха те.

От превозната компания споделят, че стачките през този уикенд няма да повлекат значителни последици, тъй като около половината от нужните летци за извършване на полетите са установени извън Белгия.

Летище Шарльороа досега е изброило 44 отменени полета на сайта си за утрешния ден. Те включват пътувания до и от летища в Мароко, Австрия, Херона, Валенсия, Стокхолм, Варшава, Неапол, Пиза, Лисабон, Баня Лука и др.

Останалите полети, които се извършат от екипажи на Ryanair, базирани извън Белгия няма да бъдат засегнати.