Щом лятото настъпва и температурите се покачват всеки започва да планува бягство към морския бряг или пътуване до екзотична дестинация, където да презареди батериите си далече от работното място.

Мисълта, че ще се откъснем за няколко дни или седмици от рутината ни държи развълнувани. Броим дните до наближаващата ваканция и с нетърпение очакваме деня, в който ще започнем да събираме багажа си.

Ето така изглежда периода преди дългоочаквана почивка - планове, вълнение, блянове за добре прекарано време. Какво обаче се случва щом се завърнем към сивото ежедневие след прекрасна ваканция на морския бряг?

Много психолози са единодушни по въпроса, че поне една трета от отпускарите страдат от умора, липса на концентрация и дори раздразнение след като се завърнат към рутината си. Да, това може да звучи странно, защото се предполага, че отпуската е за да си починем и да презаредим батериите си, но много често ефектът е именно обратният.

Как се появява следваканционната депресия

Завръщането към нормалния начин на живот след добре прекарана лятна ваканция води до депресивни състояния при много хора. Положителните емоции, които преживяваме по време на почивката като цяло носят благоприятен ефект върху психическото ни здраве.

Рязката промяна от безгрижието към работните задачи могат да заличат всички събрани положителни емоции. Чувството на потиснатост и апатия през първите дни след завръщането ни от почивка са нещо, което много хора изпитват.

Мисълта, че отново трябва да се върнем на работа, където ни чакат купища задачи, сърдит шеф и колеги може да заличи всеки приятен спомен от лятната почивка. Ще позволите ли да изпаднете в подобно състояние или ще вземете мерки, за да го избегнете?

Не позволявайте на следвканционната депресия да ви обземе

Може да се опълчите на негативните настроения и да не им позволите да заличат положителните емоции, които сте събрали от вашата почивка. Как да постигнете това? Тайната се крие във вашия мозък. Най-добрият начин за избягате от следваканционната депресия е да пренастроите вашите мисли.

Много от хората, които изпадат в следваканционна депресия живеят само с мисълта за ваканцията си и се чувстват празни и изчерпани след като тя приключи. Мисълта, че не им предстои нищо толкова вълнуващо през следващите месеци ги кара да се чувстват тъжни и апатични към живота им в момента.

Опитайте се периодично да планирате дейности, които ви зареждат с положителна енергия. Дори и за ден може да се откъснете от ежедневието и да организирате еднодневна екскурзия до близка дестинация, за да презаредите батериите си отново.

За всички отпускари връщането към рутината е трудна задача. Вярвам, че има много хора, които обичат работата си и намират смисъл в нея. Дайте си време, за да си припомните кои са нещата, които ви карат да ставате сутрин с желание и това ще ви помогне по-бързо да преодолеете следваканционната депресия.