Spotify планира да наеме стотици служители, които да ѝ помогнат да увеличи рекламните си приходи в Европа и други точки на света, докато музикалната стрийминг услуга се опитва да засили приходите си от клиенти, които не плащат месечен абонамент, но са голяма част от потребителската ѝ база, предава Ройтерс.

„Увеличаваме работната си сила в областта на рекламния бизнес с над 70% в Европа, Австралия и Канада... а това е наистина голяма база“, коментира Лий Браун, ръководител на рекламния бизнес на Spotify.

„Инвестираме в нашия рекламен бизнес. Що се отнася до дългосрочната ни стратегия, смятам, че са приключили дните, когато рекламата носеше едва 10% от нашите общи приходи.“, посочи той.

Освен това Spotify е наела директор от рекламната индустрия с 25 години международен опит, който да ръководи международните ѝ продажби, твърди Браун, но не разкрива името му.

Компанията, която печели от плащащите абонамент потребители и от реклама при онези, които не плащат, се радва на завръщането на рекламния ѝ бизнес към растежа през тази година, след като той беше засегнат от пандемията.

От нейните 365 млн. активни потребители, 210 млн. предпочитат рекламния модел, като носят около 12% от общите приходи.

Подкаст съдържанието също расте – Spotify е имала 2,9 млн. подкаста към второто тримесечие, което е с около 12% повече спрямо предходните три месеца. Всичко това ѝ помогна да увеличи рекламните си приходи, тъй като подкастите привличат повече потребители за по-дълго, предлагайки по-дълго време за слушане на реклами.

С повече грижа за подкастъри

Компанията иска да добави повече инструменти за рекламодателите и ще направи своята платформа за подкаст реклама и издаване Megaphone налична в Германия, Франция, Испания и Италия.

Megaphone, която Spotify купи миналата година, предлага инструменти, с които подкастърите могат да създават реклами за собствените си програми, чрез които да печелят и да измерват до колко голяма аудитория достигат. В момента с този инструмент работят около една трета от топ 200 подкастите в Spotify и Apple.

Spotify инвестира стотици милиони, за да подсили бизнеса си с подкасти. Конкуренцията с Apple се засили, след като двете компании пуснаха абонаментни платформи за подкастъри по-рано тази година.

Очаква се шведската компания да изпревари Apple по слушатели на този формат за първи път през тази година според eMarketer.