Facebook възнамерява да наеме 10 хил. души в Европейския съюз в рамките на следващите пет години, обяви социалната мрежа. Целта е тези хора да помогнат за изграждането на т.нар метавселена – зараждащ се онлайн свят, в който хората си общуват в споделени виртуални пространства, предава Ройтерс.

Това може да е значителна стъпка, предприета от компанията в посока развитие на метавселената. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг говори активно за това ново начинание на социалната мрежа през последните няколко месеца.

Задават се и нови инвестиции

През септември Facebook обеща да инвестира 50 млн. долара в метавселената, а ранен ангажимент към проекта показаха компании като Roblox и разработчикът на играта Fortnite – Epic Games.

По-рано компанията пусна тестово приложение за отдалечена работа в нова виртуална реалност, в която потребителите на очилата Oculus Quest 2 могат да провеждат срещи, използвайки свои аватари.

Facebook – един амбициозен план

През юли Facebook заяви, че създава продуктов екип, който да работи по метавселената. Той ще бъде част от звеното за добавена и виртуална реалност Facebook Reality Labs.

“Тази инвестиция (в нови работни места) е вот на доверие към силата на европейската технологична индустрия и потенциала на европейските технологични таланти‘, обяви компанията. „Европа е изключително важна за Facebook”.

Обещанието за наемането на нови служители в Европейския съюз беше направено в момент, в който властите в блока поканиха на изслушване разобличителката на Facebook Франсис Хаугън, която разкри пред медиите вътрешни презентации на компанията. Те показаха, че социалната мрежа от години е знаела, че приложението ѝ за споделяне на снимки и видео Instagram носи големи вреди на тинейджърите, но е предпочела да пренебрегне това за сметка на печалбата.

Хаугън първо ще бъде изслушана във Великобритания на 25 октомври. Втори разобличител, чието име не е обявено, се очаква също да свидетелства в страната по същото време. Междувременно властите на блока отправиха покана до Хаугън, но не е ясно дали тя я е приела.