Преди известен брой седмици светът бе буквално покрусен от новината за смъртта на известната филмова звезда от “Черна пантера” – американския актьор Чадуик Боузман, който почина на 43-годишна възраст след изключително дълга битка с рак на дебелото черво.

Тъжната новина беше потвърдена от официално изявление, което бе публикувано в профила на актьора в Twitter.

Публикуването съобщение, потвърждаващо смъртта му, се превърна в една от най-четените публикации в историята на социалната мрежа „Туитър“.

„Истински боец, Чадуик издържа през всичко това и бе част от филмите, които толкова много обичате.“, се казва в съобщението.

„От “42-ри”, “Капитан Америка: Войната на героите”, “Отмъстителите: Война без край” и “Черната пантера”, и още няколко – всички те бяха заснети по време на и между безброй операции и химиотерапии“.

Боузман, който придоби популярност с ролята си в „Черната пантера“, започна борбата си с рака през 2016 г. Здравето му в крайна сметка се влоши и той почина на 43-годишна възраст в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, заобиколен от най-близките си.

Измами в Интернет с онлайн търгове

Поръчваш телефон, получаваш... винкел. За тази схема сигнализират хора в социалните мрежи след участие в онлайн търг и опарване. Как, обаче, да избегнем подобни измами и какви са правата ни при наддавания в интернет?

Според статистиката измамите в онлайн търговете и аукционите са в топ 10 на кибер измамите по света през последните няколко години. Сигналите на потребителите варират от забавена доставка до повредена стока или недоставяне на закупените вещи.

У нас, в България, измамите при търгове, провеждани онлайн, също растат през последната година. Може ли да спечелим телефон при наддаване в интернет, а да получим винкел? И какви са правата ни при онлайн търговете, когато изискванията ни не са срещнати?

Телефон с отлично качество и начална цена от 1 лев. Дотук всичко звучи като най-а трактивната оферта, публикувана във Facebook някога!

Всичко се случва в група за онлайн наддаване във Фейсбук.

„Едно 10-сантиметрово желязо, квадратно. Почувствах се меко казано измамена. Беше доста старателно опаковано. Изобщо не се усъмних, защото въпросният телефон е по-стар модел и те по принцип тежат повече. Видях желязото и просто побеснях.”, споделя г-жа Луканова, която е потърпевша от новата схема.

Въпреки това, обаче, решава, че е грешка и търси връзка с жената, предложила офертата в социалната мрежа. Оказва се, че номерът й е бил блокиран от търговката.

Както и профилът й във Facebook. Какъвто и да е контакт е тотално невъзможен.

Тогава разбира, че е станала жертва на абсолютна измама. За схемата предупреждава и в социалните мрежи.

Ето какво обяснява търговката

„Получи се едно голямо недоразумение. Този телефон беше на моята дъщеря, тя не искаше да го продаваме, но аз настоявах да го продадем.

И е станало така, че детето просто е взело телефончето от кутията, без аз да знам, и го е скрила и е сложила някакъв боклук вътре от на баща си боклуците. Става така, че аз изпращам този боклук на дамата, без аз да знам. На 9 годинки е дъщеря ми.”, казва тя.

Схемата е добре позната на ИТ-експертите. Рискът, който се крие в това да попаднем на некоректни търговци при онлайн наддавания, е още по-голям, ако търговете се провеждат в групи в социалните мрежи, разказват специалистите.

Там контролните органи трудно могат да се намесят при такива измами. Измамниците го знаят и се възползват от това.

За да се избегнат подобни измами – задължително трябва да изискваме „преглед и тест” при получаване на пратките, съветват контролните органи. Както и внимателно да проучваме търговеца, от когото купуваме стока при онлайн наддаванията в социалните мрежи.

Некоректните търговци, обаче, стават все по-изобретателни и потребителите трудно могат да открият измамите в офертите при онлайн търговете, предупреждават експертите. Не е изключено чрез подобни сайтове да се крадат и лични данни.

Така не само не получаваме стоката, която сме спечелили при наддаването, но можем да останем и с празна банкова карта.

Нападки между Байдън и Тръмп

„Ограничи "Туитър" и помогни на училищата.“

Такъв "съвет" даде публично на американския президент Доналд Tръмп неговият директен съперник за Белия дом – Джо Байдън. Така той засегна прекомерната активност на държавния глава в социалната мрежа, която редовно използва и за атаки срещу съперниците си.

Говорейки за необходимостта от подкрепа на училищата при тяхното отваряне в лицето на COVID-19, Джо Байдън разкритикува решението на президента Тръмп по въпроса в сряда.

"Излез от Twitter и започни да говориш с лидерите на Конгреса на двете партии. Покани ги в Овалния кабинет - каза Байдън.

Tой обърна и сериозно внимание, че Тръмп винаги говори за способността си да преговаря и сега е времето да докаже това. Тръмп предупреди, че в страната ще има "революция", ако кандидатът за президент на демократите Джо Байдън бъде избран на предстоящите избори.

"Байдън е слаб човек, който е контролиран като марионетка!", заяви Тръмп за известна телевизия отвъд океана.

Припомняме, че повече от 80 американски учени, нобелови лауреати по физика, химия и физиология или медицина подкрепиха кандидатурата на демократа Джо Байдън в президентската надпревара в САЩ.

В края на август настоящият президент заяви, че вотът през 2020 г. са най-важните избори в историята на САЩ и предупреди, че радикалната програма на Байдън ще "разруши" страната.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември.