Японските технологични компании Sony и Nintendo заявиха, че техните водещи конзоли за видеоигри вероятно ще бъдат в дефицит през цялата година поради недостиг на компоненти, с което се задълбочава проблемът, който тормози и двете компании.

„На този етап не се вижда краят на недостига на полупроводници", заяви президентът на Nintendo Шунтаро Фурукауа.

Главният финансов директор на Sony Хироки Тотоки, заяви, че компанията има за цел да продаде 18 млн. бройки от своята конзола за видеоигри PlayStation 5 през настоящата финансова година, която приключва през март 2023 г., което е по-малко от предишната прогноза за 22,6 млн. бройки.

Причините за клиентското неудобство

Търсенето е по-голямо от това, което Sony може да предложи, каза той, цитиран от The Wall Street Journal.

Наред с другите проблеми Тотоки се позова и на ограниченията заради Covid-19 в Китай, включително блокирането на Шанхай, които затрудняват компаниите там да произвеждат и доставят части, използвани в игралните конзоли.

„Вероятно ще се отрази на производството ни, ако ситуацията с пандемията в Китай се влоши или ако блокиранията се разширят допълнително", каза той.

От представянето си през 2020 г. насам PlayStation 5 е известна с това, че е трудно да се сдобиете с нея. През фискалната година, приключила през март 2022 г., Sony заяви, че е продала 11,5 млн. бройки от машината, което не отговаря на предишната цел от 14,8 млн.

Какви са добрите новини за Sony

Тя продава всяка машина за видеоигри, която може да произведе, както и много софтуер за игри. В комбинация със стабилните резултати на филмовото студио, музикалното подразделение и звеното за потребителска електроника, това генерира рекордна оперативна печалба от 1,2 трилиона йени, което се равнява на 9,2 милиарда долара, за миналата фискална година.

Nintendo, която е по-зависима от Sony от продажбите на хардуер за видеоигри, отбеляза лек спад на приходите и печалбата през последната фискална година и прогнозира по-нататъшен спад през настоящата година, също свързан с проблеми с доставките.

Nintendo заяви, че е продала малко над 23 млн. машини Switch през миналата фискална година, което е с 20% по-малко от предходната година, а през тази година се очаква продажбите да намалеят още повече до 21 млн. броя.

Фурукауа, президентът на Nintendo, заяви, че дори тази прогноза не е сигурна, тъй като доставките на полупроводници и други компоненти остават слаби. Nintendo прогнозира, че нетната печалба ще спадне през текущата фискална година до 340 млрд. йени, което се равнява на 2,6 млрд. долара, от 478 млрд. йени през миналата фискална година.

През последната фискална година Nintendo беше забавена от затруднения с чиповете и едва успя да изпълни два пъти понижената прогноза за 23 млн. конзоли.