Група създатели и колекционери на незаменяеми токени (или NFT) скоро ще могат да показват своите жетони в Instagram. Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг потвърди в публикация, че компанията, която е част от неговия концерн, тества NFT в платформата, като „подобна функционалност" скоро ще се появи и във Facebook.

Ръководителят на Instagram Адам Мосери заяви във видеоклип, че малка група потребители в САЩ ще имат възможност да показват NFT в своя фийд (новинарско поле), истории и в съобщения. Данните за NFT се показват по подобен начин на маркираните профили и продукти и са наречени „цифрови колекционерски предмети".

Какви ще са опциите пред потребителя

Щракването върху тага ще покаже подробности като името на създателя и собственика, предава The Verge.

Мосери каза още, че тестът е ограничен, за да може Instagram да се поучи от общността. Може би в опит да се справи с недоверието към голяма платформа за социални мрежи, която скача в областта на NFT, той повдигна и въпроса за напрежението между големи компании като Instagram и децентрализирания дух на Web3.

„Искам предварително да призная, че NFT и блокчейн технологиите, както и Web3 в по-широк смисъл, са свързани с разпределяне на доверието, разпределяне на властта.", казва Мосери.

И допълни:

„Но Instagram в основата си е централизирана платформа, така че там има напрежение“.

Какво ще се поддържа, ако идеята стане факт

Първоначално ще се поддържат NFT на база на блокчейн на етер и полигон, а солана и флоу ще се появят скоро, твърди говорителят на Meta Кристин Пай.

Мосери подчертава още, че поддръжката на NFT в Instagram може да помогне за представянето на технологията на по-широк кръг от хора. Instagram не е първата платформа, която прави това. През януари Twitter въведе NFT в платформата като профилни снимки с форма на шестоъгълник. Иконата в ъгъла на публикациите на NFT в Instagram също се появява като шестоъгълник.

Въпреки че компаниите и известните личности бързо се впуснаха в сектора и някои скорошни продажби доведоха до временни скокове на активността, в материал на The Wall Street Journal от миналата седмица се казва, че продажбите са се понижили след пика през септември миналата година.