Intel изненадващо опомена, че се разделя с главния си изпълнителен директор Боб Суон, след като фондът Third Point призова за големи промени в компанията, целящи съживяване на американския производител на чипове, пише Wall Street Journal.

Днес Intel обяви, че Суон ще бъде заменен на поста от главния изпълнителен директор на VMWare Пат Гелсингер, а решението влиза в сила от 15 февруари. Гелсингер преди е работил като главен технологичен директор на Intel.

Боб Суон се присъедини към екипа на Intel през 2016 г., когато стана неин главен финансов директор. Две години по-късно се превърна във временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор, а през януари 2019 г. формално получи тази позиция.

През декември главният изпълнителен директор на Third Point Даниел Льоб изпрати писмо до председателя на Intel Омар Ишрак, в което заяви, че проблемите на компанията могат да заплашат американската технологична индустрия.

Тогава той призова производителя на чипове да обмисли различни възможности, включително да продаде част от придобитите активи и да отдели дизайна от производствените операции – ход, след който Intel ще загуби статута си на водещ американски производител на чипове.

„След внимателно обмисляне на ситуацията бордът реши, че сега е точният момент за тази промяна в ръководството, за да привлечем технологичната и инженерна експертиза на Пат в този критичен период на трансформация на Intel”, коментира Ишрак.

Third Point предприе действия в края на една година, в която Intel загуби титлата си на най-високо оценена американска компания за чипове. Същевременно фирмата забави пускането на още продукти. Тя е изправена пред все по-голяма конкуренция от играчи като Nvidia, която успя да изпревари Intel по пазарна капитализация.

Intel загуби пазарен дял и заради друг конкурент – Advanced Micro Devices, а за десерт загуби сделката си с Apple и вече не доставя процесори за компютрите Mac. Intel изостана спрямо Taiwan Semiconductor Manufacturing и южнокорейската Samsung Electronics в надпреварата за производство на по-напреднали чипове.

TSMC произвежда полупроводници на договор за някои от конкурентите на Intel, включително Nvidia и AMD. Миналата година Intel заяви, че ще обмисли дали да не възложи на друг производството на част от най-модерните си чипове.

Очаква се през февруари компанията да реши дали сама ще произвежда бъдещото си поколение процесори. Въпреки предизвикателствата Intel твърди, че очаква да отчете рекодни приходи от продажби за 2020 г., подкрепена от свързания с пандемията скок на търсенето на персонални компютри и облачни услуги.

Туитър получи сериозна подкрепа за мерките срещу Тръмп

Главният изпълнителен директор на компанията Twitter Inc. Джак Дорси заяви, че решението за забраната на профила на американския президент Доналд Тръмп е било необходимо, но повдига въпроси относно силата на социалните медии и неуспеха на Twitter да популяризира здравословната комуникация.

„Това беше правилното решение за Twitter. Изправихме се пред извънредно и несъстоятелно обстоятелство, което ни принуди да съсредоточим всичките си действия върху обществената безопасност“, написа изпълнителният директор като част от поредица от туитове, първите му публични коментари, след като Twitter премахна за постоянно акаунта на Тръмп в петък.

„Въпреки това налагането на забрана за акаунт има реални и значителни последици“, добави Дорси по случая.

„Въпреки че има ясни и очевидни изключения, смятам, че забраната е в известна степен и наш провал в крайна сметка да насърчим здравословната комуникация. И е време да помислим за нашите операции и околната среда около нас.“, предава запознати.

Дорси изрази загриженост за колективната мощ на технологичните компании да заглушат единодушно някой като Тръмп. Други компании, включително Facebook Inc., Snap Inc. и Twitch на Amazon.com Inc., също спряха акаунтите на президента.

Някои от неговите поддръжници се преместиха в Parler, алтернативна социална мрежа, докато Apple Inc. и Google изтеглиха услугата от своите магазини за приложения, а Amazon спря да предоставя облачни услуги.

Дорси заяви още, че не вярва, че това е координирано, но добави, че се надява индустрията на социалните медии да премине към „децентрализиран стандарт“, като цитира биткойна като пример за технология, която „не се контролира или влияе от нито едно лице или организация".

„Да, всички ние трябва да разгледаме критично несъответствията в нашата политика и прилагане. Да, трябва да разгледаме как нашата услуга може да стимулира разсейването и вредата.

Да, имаме нужда от повече прозрачност в нашите операции по модериране. Всичко това не може да наруши свободния и отворен глобален интернет.“, пише той.

Историята накратко

Напомняме, че Twitter забрани официалния личен акаунт на Доналд Тръмп само два дни след като група от последователи на президента нахлу в сградата на Капитолия в знак на протест срещу загубата му на изборите. Преди това Тръмп оспори резултатите в Twitter и изрази любовта си към буйната тълпа, което представлява нарушение на правилата на компанията.

Twitter предупреди Тръмп, че поредното нарушение на правилата ще доведе до неговото постоянно изгонване от социалната платформа.

В крайна сметка компанията реши, че последващите туитове на президента могат да бъдат тълкувани от неговите последователи като призив за продължаване на оспорването на резултатите от изборите, така че премахна изцяло профила му.