Google спря акаунта на американския президент Доналд Тръмп, а YouTube, най-голямата видео платформа в света, издаде предупреждение за Белия дом, пишат запознатите по темата.

Притежаваната от Google услуга заяви, че Тръмп е качил съдържание, което нарушава нейните правила, поради което акаунтът е бил наказан с минимум седемдневно възпрепятстване на качването на новото съдържание. YouTube заяви, че деактивира и секцията за коментари.

Компанията не уточнява кои клипове нарушават правилата ѝ, но заяви, че става дума за „съдържание“, което включва коментари на Тръмп, направени по време на пресконференция от вчера“. YouTube посочва, че това нарушава нейните политики, които забраняват съдържание, подбуждащо към насилие.

Акаунтът на Доналд Тръмп има 2,77 млн. абонати и обикновено публикува по няколко видеа на ден, в които участва самият президент, както и такива от десни медии.

Според тристепенната система за действия срещу проблемни профили на първия етап акаунтът няма да има право да публикува за седмица. След второто провинение няма да може да качва съдържание за две седмици, а след трето такова – ще бъде изтрит в рамките на 90 дни.

Временното спиране означава, че акаунтът на Тръмп и съществуващите в него видеоклипове ще останат достъпни, но той няма да може да качва ново съдържание.

„След преглед и с оглед на притесненията за потенциално ново насилие, премахнахме ново съдържание, качено в канала на Доналд Тръмп за нарушаване на нашите политики“, обяви компанията в изявление в социалните мрежи.

„Предвид продължаващите опасения за насилие, ние също така ще деактивираме за неопределено време коментарите в канала на президента Тръмп, както направихме и в други канали, където има проблеми с безопасността, свързани с раздела с коментари.“, се казва още в съобщението.

Говорител на компанията заяви, че тя е премахнала и видеа от YouTube акаунта и на Белия дом, но там платформата само е дала предупреждение, защото там „не става дума за същата история на съдържание, свързано с насилие“.

YouTube твърди, че ако в канала продължи да бъде качвано такова съдържание, и този акаунт ще получи забрана за публикуване за седем дни, съгласно политиките на компанията.

В четвъртък YouTube обяви, че ще наложи 7-дневна забрана за публикуване на „всякакви канали, които качват нови видеа с неверни твърдения, които нарушават политиките ѝ, вместо първо да ги предупреждава.

По-късно същия ден служители на Alphabet призоваха директорите на YouTube да предприеме по-нататъшни действия срещу президента, като ги критикуваха, че не са спрели акаунта му и посочвайки, че според тях той подтиква към още дезинформация и насилие.

Листнатите в Хонконг акции на Lenovo повишиха стойността си с над 15%, след като китайският производител на персонални компютри заяви, че планира да предложи свои книжа и на борсата в Шанхай, пишат близки по темата.

В Хонконг акциите на компанията се търгуваха за 9,30 хонконгски долара в 10 ч. местно време, или с 15,5% повече спрямо стойността при приключването на предходната борсова сесия.

Леново с невероятни планове за 2021 г.

Lenovo разкри, че е подала заявка към борсата в Хонконг, в която моли за издаването на т.нар. китайски депозитарни разписки в Съвета за научни и технологични иновации или Star Market на Шанхайската фондова борса.

Китайските депозитарни разписки позволяват на местните инвеститори от континенталната част на Китай да купуват акции в некитайски дружества и са подобни на американските депозитарни разписки, които дават възможност на акциите на компании извън САЩ да се търгуват на американските борси. Технически те не са акции, но представляват дялово участие в компания.

Шанхайският Star Market се появи през 2019 г. с цел да привлича иновативни технологични компании чрез не толкова затегнати правила за листване колкото на други места. През декември Star Market посрещна своята компания номер 200.

Lenovo твърди, че възнамерява да емитира нови обикновени акции, които ще представляват не повече от 10% от общия увеличен брой обикновени акции на компанията. Събраните средства пък ще бъдат използвани за развойна дейност на нови технологии, продукти и решения, стратегически инвестиции в свързани сектори, гласи изявлението на Lenovo.

„Със силното глобално присъствие на Lenovo и с наследството в Китай, ние сме уверени, че това предлагане ще ни помогне допълнително да осъзнаем стойността на Lenovo, като се възползваме от процъфтяващия китайски капиталов пазар и в същото време позволим на инвеститорите в Китай да инвестират по-лесно.“, коментира Ян Юенцин, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo.

„Предлагането ще ни позволи да направим по-големи инвестиции в технологии и иновации, и да насърчим по-добре дигиталната и интелигентната трансформация в различни индустрии.“, допълва той.

Филмова ли ще е 2021-ва

Netflix ще пусне 70 оригинални филма през 2021 г. Това обяви официално компанията, с което представи най-амбициозния си план до момента, предвид факта, че филмовият бизнес продължава да е в застой, пише Bloomberg.

Сред планираните филми попада и един от най-скъпите ѝ до момента – „Red Notice”, екшън филм с Дуейн Джонсън, Райън Рейнолдс и Гал Гадот. Ще видим и продължения на романтичните комедии „The Kissing Booth” и “To All the Boys I’ve Loved Before”.

Стрийминг услугата планира да включи и драматични продукции, включително режисьорския дебют на Хали Бери и лента, в която участват Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс.

Услугата, която някога беше хулена от лоялните на кината създатели на филми, днес е едно от малкото стабилни студиа. Тя продължава да пуска нови заглавия, докато кината остават затворени в по-голямата част от света.

Пандемията затрудни конкурентните студиа да пуснат своите пректи, а много от тях отложиха най-големите си продукции за момент, в който кината ще заработят отново.