На изслушването се чуха дори и думите-куршуми: „Имате "твърде много власт"!“

Това чуха имената, седящи на най-високите позиции в компаниите: Amazon Джеф Безос, на Apple Тим Кук, на Facebook Марк Зукърбърг и на Alphabet Сундар Пича от някои от членовете на антимонополната подкомисия към Камарата на представителите на Съединените американски щати.

По време на изслушването с интензивно задаване на въпроси от републиканците и демократите са прехвърчали сериозни искри, пишат световните медии за събитието, което привлече доста погледи и на потребители, и на различни бизнеси.

Поводи, събитие, развръзки

Повече от една година подкомисията разследва сериозно доминацията на компаниите в Интернет пространството в световен мащаб. Подкомисията е събрала 1,3 милиона документа, които е представила и на база тях е провела интервюта в продължение на стотици часове.

Още в началото на заседанието председателят на подкомисията Дейвид Чичилин атакува технологичните компании директно с думите, че доминират в техните сфери. Той дори си е позволил да ги обвини, че задушават конкуренцията.

Според подкомисията дори конкуренцията не може да си поеме въздух, а работи денонощно, за да се доближи поне малко до най-добрите неща, на които са способни водещите в бранша.

Членовете на подкомисията дори представиха и най-различни оплаквания към технологичните гиганти, които в момента са в сила. Като цяло, обаче, те са обвинявани, че доминират и принуждават хората и бизнесите да разчитат само и единствено на техните услуги.

"Нашите бащи-основатели няма да се поклонят пред крал. Нито ще го направят и пред императорите на онлайн икономиката.", подчерта демократът от Род Айлънд.

По време на изслушването законодатели от Републиканската партия се отклониха от въпросите за монополното положение към антиконсервативната пристрастност на платформите. Те обвиниха компаниите, че запушват устата на консервативни гласове сред потребителите им и работят срещу Доналд Тръмп, което вече се оказва сериозен проблем.

Google и Facebook бяха особено остро атакувани за техните бизнес практики, които според членовете на подкомисията, са напълно неколегиални спрямо бранша, в който се намират.

Зукърбърг беше попитан многократно за закупения Instagram от Facebook през 2012 г. Конгресменът Джери Надлър се позова на вътрешни документи, които разкриват, че сделката е с цел неутрализиране на конкурентна заплаха, която тогава Instagram тепърва е започвал да отпрявя.

Според Надлър, придобиването е в тотално нарушение на антимонополното законодателство.

Зукърбърг защити придобиването. Той отбеляза, че Facebook е помогнал на Instagram да изгради своя инфраструктура и сигурност, която иначе е нямало да се случи.

Зукърбърг и Пичай също бяха нападнати от републиканците, които многократно обвиниха компаниите в антиконсервативни предубеждения, което пречи на свободното изразяване на мнение.

Ами останалите

На Безос бяха зададени сравнително по-малко въпроси, може би заради технически проблеми с видеовръзката. Иначе той беше разпитван дали компанията е използвала данни на трети страни продавачи, за да взема решения за продажбите.

Тим Кук пък беше сериозно разпитан за магазина за приложения към мобилните телефони на Apple. Наследникът на Стив Джобс защити компанията, като каза, че магазинът не представлява монопол по отношение на приложенията.

Преди изслушването Тръмп използва "Туитър", за да се оплаче, че ако Конгресът не предприеме действия срещу тези компании, той ще го направи с изпълнителни заповеди, което дава реални рискове нещата да опрат до гонения.

Към този момент, Конгресът обмисля да промени антимонополните закони, но скоро не се очакват нови законодателства по въпроса.