Бърнаут – тази чужда дума, която влезе в българския речник с не особено добра репутация. Burn out в буквален превод означава „изгорен“ и се явява причина много хора да преустановят работните си задължения за определен период от време по целия свят.

Дали обаче и в България, бърнаутът е основателна причина за дълга професионална почивка или някои лидери на компании все още не го признават като такава?

В какво се изразява синдрома на прегряването

Ежедневният ни живот често е изпълнен с повече стрес, от колкото можем да понесем. Въпреки това някакси успяваме да балансираме между работа, личен живот, семейство и домакински задължения. Разбира се, това не се случва без последици за нашето психическо здраве.

Чувството за умора, тревога и недостатъчно време за изпълнението на всички задачи малко по-малко започва да ни преследва, когато под една мишница вземем няколко дини.

Ето така започва и синдрома на прегряването, който се дължи на хроничен стрес, който трудно може да бъде овладян. Бърнаутът е не само състояние на физическо изтощение, а и на емоционално. В резултат от натрупания стрес и емоционално изтощение човек може да достигне до понижени постижения в работата и личния си живот, както и до загуба на идентичността.

Синдромът на прегряването има особено голямо значение за представянето в работата. Хроничната умора и прекалено големите изисквания в професионалната сфера води до чувство за изчерпване, цинизъм и липса на професионална ефикасност.

Едва ли някои работодател ще бъде щастлив от факта, че служителите му проявяват професионална апатия и изчерпване.

Дали ще го наречем бърнаут или ще използване друг термин, резултатите са показателни – все повече служители страдат от работно прегряване, което има негативно влияние както за тях така и за организацията, за която работят.

Решение ли е напускането на работното място при бърнаут

По данни около 30 процента от текучеството на кадри се дължи точно на синдрома на прегряването. Поради тази причина много бизнеси и организации губят ценни служители, чиято трудоспособност е намаляла поради бърнаут.

За някои решението за справяне със синдрома на прегряването е напускане на работното място, до колкото за други хора това не е алтернатива. Понякога дори и малки промени в ежедневния начин на живот могат да доведат до положителни резултати.

Например избягването на превишаване на работното време или довършването на работни задачи вкъщи може да ви помогне да намалите ежедневния стрес.

Едно от най-добрите решения е да си вземете по-голям отпуск и да отидете някъде на почивка, за да може напълно да се откъснете от хроничния стрес и ежедневието. Това може да ви помогне да се мотивирате отново и да се върнете с нови сили на работното си място.