Инфлацията в Швейцария се е ускорила неочаквано миналия месец. Така централната банка вероятно ще трябва да продължи да повишава разходите за заеми, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени в страната са се увеличили с 3,4% през февруари спрямо същия период година по-рано, отчете Федералната статистическа служба в понеделник. Това е по-висок темп от средната оценка на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, която прогнозираше забавяне до 3,1%.

Скокът се дължи основно на нарастващите цени на въздушния транспорт, пакетните почивки, наемите и бензина. Базисната инфлация, която изключва цените на енерргоносителите и храните, се ускорява за трети месец, достигайки 2,4%.

Инфлацията в Швейцария – актуално състояние

Въпреки че инфлацията в Швейцария е най-ниската сред развитите икономики, ускорението от миналия месец означава, че Швейцарската национална банка (SNB, централната банка на страната), която вече повиши лихвите със 175 базисни пункта от юни насам, вероятно ще продължи да ги вдига и на следващото си заседание на 23 март. Икономисти прогнозират увеличение с още 50 базисни пункта.

Председателят на централната банка Томас Йордан подчерта, че основната инфлационна динамика е „по-силна от това, което SNB е готова да толерира“. Централната банка също така изрази загриженост, че компаниите вече са по-склонни от преди да прехвърлят по-високите цени на клиентите си.

Освен това швейцарският пазар на труда не показва никакви признаци на слабост и недостигът на работници може да вдигне заплатите. Според хармонизирания индекс на Европейския съюз ръстът на потребителските цени в Швейцария възлиза на 3,2%, което е по-малко от половината от темпа в еврозоната.

ЕЦБ с прогнози за европейската инфлация

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да има предвид, че инфлацията в еврозоната не отговаря на собствените ѝ прогнози, когато определя темпа на повишаване на лихвените проценти, изтъква Марио Сентену, член на Управителния съвет на регулатора и управител на централната банка на Португалия.

„Данните за февруари, които току-що бяха публикувани, са с няколко базисни пункта под прогнозата от декември“, изтъква Сентену в интервю за La Stampa, цитирано от Bloomberg.

Представителите на ЕЦБ ще трябва да разгледат „много внимателно“ актуализираните прогнози за инфлацията през март, за които може да се очаква да бъдат по-ниски прогнозния хоризонт, добавя Сентену – един от членовете на УС на регулатора, който изразява по-умерени виждания за покачването на лихвите.

Коментарите му бяха предшествани от новите данни за базисната инфлация в еврозоната, която достигна нов рекорд, докато основният показател продължава да се забавя. Това затвърди очакванията за ново увеличение на лихвите с половин процентен пункт на заседанието на ЕЦБ на 16 март, което би отвело референтната лихва по депозитите до 3%, като общото повишение от юли миналата година досега ще възлиза на 350 базисни пункта.