Шведската столица е отгледала повече технологични еднорози - компании с оценка над 1 млрд. долара на глава от населението от всеки друг регион по света, освен Силициевата долина, пишат запознати.

Spotify Technology и създателят на Minecraft – Mojang, поставиха Швеция на картата на стартъпите с оценка от повече от милиард долара, и дадоха началото на ново поколение предприемачи.

Скандинавската страна се класира на първо място в Европа по кумулативен капитал, вложен на глава от населението през последните пет години, пред Ирландия и Великобритания, сочи доклад на компанията за рисков капитал Atomico, обхващащ технологичната индустрия.

Тайната съставка включва технологии и пресечната им точка с широк спектър от индустрии – от стрийминга на музика и игри до това как плащаме за различни неща и зареждаме автомобилите си.

Динамиката също се развива, тъй като някои от по-ранните основатели на компании от сектора и инвеститорите насочват част от голямото си богатството си към новото поколение стартиращи компании.

Този месец компанията за разплащания Trustly Group се превърна в поредният пример от дълга серия от шведски стартъпи, чиито оценки се изкачиха до територията на еднорозите. Главният изпълнителен директор на фирмата твърди, че не е случайно, че толкова много подобни компании се появяват в родната му страна.

„Тук има определен климат, в който шведите бързо тестват нови услуги и продукти“, посочва Оскар Берглунд в интервю. „Все едно има екосистема за финансиране и опит“.

Примерите включват фонда за рисков капитал Norrsken и Swedish by Northern Lights, създаден от Никлас Адалберт (съоснователят на Klarna). Славата на Никлас Зенстром от Skype пък започна от Atomico през 2006 г. с миситията да инвестира в „най-амбициозните европейски технологични основатели“.

Не на последно място се нарежда и съоснователят на Spotify Мартин Лоренцон, който вложи част от състоянието си на стойност 6 млрд. долара в инвестиционния инструмент Cervantes Capital.

„С 0,8 на 100 хил. жители, в момента Стокхолм има най-голям брой технологични еднорози на глава от населението в света, с изключение на Силициевата долина.“, коментира Сара Гемури, съавтор на доклада на Atomico за състоянието на европейските технологии.

Тя цитира данни за градовете с повече от един еднорог и 500 хил. жители.

„Виждам чудесни възможности за инвестиране в малки или средни шведски компании“, коментира Лоренцон в интервю. „Швеция има фантастични предприемачи и добро корпоративно управление“.

Изглежда инвеститорите са съгласни, а страната вече привлече 1,8 млрд. евро рисков капитал от началото на годината, спрямо 2,9 млрд. евро за цялата 2020 г. според Dealroom.co.

Защо точно Швеция

Швеция има дълга история на инвестиции, ако се върнем към фамилиите Валенберг и Стенбек, които заедно все още контролират голяма част от фондовия пазар в страната. Наскоро, подкрепената от Валенберг EQT AB се превърна в една от най-големите компании за дялово инвестиране в Европа.

Като дял от БВП, размерът на частния капитал, включително рисковия, набран в Швеция, се нарежда на второ място след Люксембург в Европейския съюз, твърди консултантската компания Copenhagen Economics. Инвестициите на частен капитал стимулираха шведската икономика с 4,7% от 2007 г. насам.

Набирането на средства е особено видимо във финтех сектора в страната. Агенция Tillväxtanalys оценява, че има около 450 активни компании в тази сфера.

Ева Алфредсон от агенцията, която наскоро е написала и доклад за индустрията, изтъква няколко причини, поради които международните финтех компании като Klarna и Trustly направиха Швеция свой дом.

„Швеция е една от най-иновативните държави в света и е страна, в която е лесно да създадеш и управляваш компании“, твърди Алфредсон. По думите ѝ Швеция се е дигитализирала рано.

Тя визира субсидирана от правителството програма за домашни компютри през 90-те години, която е „разпространила ИТ компетенциите сред цялото население“.

Като едно от най-безкешовите общества в света, комбинирано с технологично образованото население, Швеция предлага платформа за процъфтяването на финех компаниите и новите методи на плащане, коментира главният секретар на Асоциацията на финансовите технологии Луиз Грабо.

„Новите регулации като Директивата за платежните услуги отвориха финансовия сектор за повече иновации и конкуренция.“, посочва Грабо.

Технологични фактори стоят зад успеха и на други части от икономиката. Например производителят на веган напитки Oatly обмисля първично публично предлагане в САЩ, което да я оцени на 10 млрд. долара, разкриха миналия месец източници, запознати с плановете на компанията.

„Сцената за бизнес инвестиции в Швеция стана много по-интересно, отколкото преди 10 години да кажем“, коментира Дейвид Сонек, главен изпълнителен директор на Industrifonden и един от ранните инвеститори в Oatly.

В какво са най-добри Швеция

Едно от най-хубавите неща за инвестиционните перспективи пред региона са хората му, твърди инвеститорът в ранен етап Пар-Йорген Парсон, който е подкрепил Spotify преди десетилетие. „Служителите са много по-напред в дигиталното развитие в сравнение с много други страни“, коментира Парсон, чиято Northzone включва в портфолиото си Klarna и iZettle.

Образователната система отразява международния поглед на страната, коментира Бо Бекер, професор по финанси в Стокхолмското училище по икономика.

Въпреки ръководеното от социалдемократите правителство и продължаващата подкрепа за социалната държава, системата „е изградена така, че да работи за големи компании“, твърди Бекер, визирайки образованието, благоприятните регулации и данъчната система.